Megszámolták a levélszavazatokat, itt vannak az eredmények

2018. április 18. 21:16

Az első helyezett toronymagasan a Fidesz-KDNP lett, a kormánypártok mögötti sorrend azonban meglepő lehet.

2018. április 18. 21:16

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

A levélszavazatok tekintetében az első 5 helyezett a következő:

  1. Fidesz-KDNP – 216 561
  2. LMP – 2082
  3. Jobbik – 2055
  4. MSZP-Párbeszéd – 1247
  5. Momentum – 1004 

Az április 8-i országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazatukat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 378 449 választópolgár szerepelt a levélben szavazók névjegyzékén. 

Az NVI-hez 267 233 szavazási irat érkezett vissza, ebből érvényes 225 471 volt, ami a beérkezett szavazási iratok 84 százaléka. A szavazási iratokban 446 érvénytelen szavazólap volt, így az érvényes levélszavazatok száma 225 025.

Az elmúlt napokban a levélszavazatokat háromszor számlálták meg kézzel, majd ennek eredményét összevetették a szkennelés adataival. Az NVB a levélszavazatok kézi számlálását követően állapíthatta meg a levélben szavazás jogi – jogorvoslattal megtámadható - eredményét. 

Patyi András, az NVB elnöke, az ülés egyik szünetében a sajtó képviselőinek elmondta: mintegy százötven kifogás érkezett az egyéni választókerületi eredményt megállapító döntésekkel szemben. Ezeket legkésőbb péntekig kell elbírálnia a bizottságnak. Az NVB elnöke elmondta azt is, hogy a nemzeti választási rendszer ellen nem történt hackertámadás és egyetlen pillanatra sem állt le. 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: a választási informatikai rendszerrel kapcsolatos vizsgálat eredményére a parlamenti beszámolóban ki fog térni.

Az NVB az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja majd meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 27-én.

(MTI)

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2018. április 19. 15:53
Akkor ezek szerint a mítosz, hogy a londoni magyarok ellenzéki szavazók lennének szintén megdőlni látszik. Kell még valamit mondanom, Ildikó?
marós
2018. április 19. 11:15
Fletó ne keresd a szavazatokat mert a dk-ra nem adta a voksát senki.
catalina9
2018. április 19. 10:14
hát rendesen folyik a szennyvíz a jobbikosok szájából... de hát mint Orbán megjegyezte Vona nagypofájú hebrencskedésére..ide nem elég egy szemöldökcsipesz. A jelmondatuk viszont jó volt: ők nem győztek, mi meg nyertünk..
formaegy
2018. április 19. 10:13
Gréczy Zsolt infarktust kap.))) Este a ballibes médiában fogja ordibálni, hogy CSALÁS VOLT! ))))))))))) Az, hogy ez az ocsmány csőcselék a parlamentben van, az mszp-nek köszönhető! Ha az mszp mind a 106 körzetet vitte volna, ez a csőcselék már végleg a trágyadombon van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!