Közzétették az egyetemi felvételik eredményét

2017. július 26. 20:54

Kihirdették a felsőoktatásba való bejutáshoz szükséges ponthatárokat szerda este. A Corvinus és az ELTE egyes szakjaihoz 460 pont feletti teljesítmény volt szükséges.

2017. július 26. 20:54

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat szerda este a fővárosban, ezzel eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. 

Az idén is több szakon kiemelten magas pontszám kellett a felvételin: a Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok szakon 465 pontra volt szükség, kommunikáció-médiatudomány szakon pedig 460 pontra. Jogász képzésben a Pécsi Tudományegyetemen 465 pontot határoztak meg. Az ELTE-n matematika-latintanár osztatlan szakon azonban 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez. (A maximum 500 pont volt).

Most is előzetesen meghatároztak állami ösztöndíjas minimumpontszámokat alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szakoknál. Ezeken a szakokon ennél alacsonyabb ponttal nem lehetett bekerülni.

A ponthatárok kivetítését Budapesten szimbolikus gombnyomással Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke indította el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2017-es felvételi eljárásban: 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 2300-an pedagógusképzésben. Az ELTE-n a legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt matematika-latintanár szakon kellett elérni. 

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt annak kellett elérnie, aki matematika-latintanárnak kíván tanulni. Az átlagponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (396), az ÁJK-n (382) és a Társadalomtudományi Karon (TáTK, 377) volt a legmagasabb.

A ponthatárok kihirdetésével egyidőben megkezdődtek a szakkolégiumi felvételik, így a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is megnyitja kapuit a leendő elsőévesek előtt. Ahogy az intézmény szerkesztőségünknek eljutatott közleményében hangsúlyozta, az MCC interdiszciplináris kollégium, több képzési területet kínál a collegistáknak, és számos felsőoktatási intézményből vár hallgatókat egyedülálló kézpéseire. Az intézmény lakhatási lehetőséget is biztosít a bekerülteknek, a felvételihez szükséges pályázati anyagot pedig augusztus 6-ig lehet benyújtani.

(MTI)

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2017. július 27. 13:08
az orvosit te hoztad fel terelésnek orbánod nem az orvosi egyetemről beszélt, hanem az összes első diplomáról magyarul: terelsz
alphaslt
2017. július 27. 10:00
A lányom 424 pontocskájával csak önköltségesen tanulhat. Nemzetközi gazdálkodásra jelentkezett. 480 pont az államilag támogatott képzés. 2011-be ugyan ezen az egyetemem, ugyanezen a szakon 396 volt a ponthatár.
turáni sólyom
2017. július 27. 09:58
Most erre mit szólnak a hülye libsik? Évek óta ajvékolnak, hogy a kormány visszafogja a felsőoktatást a szakmunkásképzés miatt. Szegeden 15.000 egyetemi hallgató, kőműves meg 16 volt idén! Miközben az építőipar szakmunkáshiánnyal küzd. Az NGO-k naplopóit kellene átképezni építőipari szakmákra.... Arbeit macht frei!
h.kovacs
2017. július 27. 05:40
már el is felejtettük a "mindenkinek ingyen jár az első diploma" orbáni hazugságot ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!