Európa kulturális fővárosa lenne Eger 2023-ban

2017. május 04. 19:30

A fény és a film köré építenék a város pályázatát.

2017. május 04. 19:30

Idén május 9-én rendezik meg Egerben a már hagyományos Európa-napot, aminek elsősorban a Dobó tér ad majd otthont, és amelynek a különlegességét az adja, hogy az esemény egyúttal a nyitánya lesz annak a nagyszabású vállalkozásnak, aminek a célja, hogy 2023-ban a hevesi megyeszékhely nyerje el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Minderről Habis László polgármester és Martonné Adler Ildikó alpolgármester beszélt a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, az Európa-nap délelőtti eseményei elsősorban a gyermekek számára kínálnak tartalmas elfoglaltságot (kézműves-foglalkozások, arcfestés, bábszínházi előadás várja a kisebbeket), míg a délután és az este az idősebb korosztályokhoz tartozóké lesz, akiket többek között néptáncegyüttesek, karatésok szórakoztatnak majd, s akik a nap zárásaként fényfestésben is gyönyörködhetnek majd. Ahogy Habis László fogalmazott, Egerben eleve komoly hagyományai vannak az Európa-napnak, az pedig még inkább növeli az idei rendezvény jelentőségét, hogy a városvezetés ezen alkalmat használja fel arra, hogy hivatalosan is bejelentkezzen az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázatra.

Mint a polgármester elmondta, utóbbi projekt szakmai tartalmának a kialakítása még tart, ám annyit már most is lehet tudni, hogy a pályázat központi eleme a „fény és a film” lesz, ami már csak azért is jó ötletnek tűnik, merthogy e két fogalom szinte valamennyi művészeti ághoz kapcsolódást jelent. A pályázati dokumentáció részletes kidolgozása egyébként már elkezdődött, amiként a művészeti vízió kimunkálása is.

E nagy vállalkozásnak szeretnének országos nyilvánosságot biztosítani, egyebek mellett azzal a honlappal és Facebook-oldallal, amelyeken az érdeklődők nyomon követhetik a pályázattal összefüggő összes mozzanatot. Martonné Adler Ildikó szerint május 9. nem kizárólag azért lesz érdekes, mert ekkor mutatják be azt a szignált és azokat az arculati elemeket, amelyek az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” projekt állandó „szereplői” lesznek, de azért is, mert innentől kezdve szinte minden héten lesz majd olyan esemény a városban, ami ehhez a történethez kapcsolódik. Mint mondta, a város vezetői nagyon bíznak abban, hogy a címért folyó versengésben Eger nem „csupán” ezüstérmes lesz, mint a korábbi próbálkozáskor, hanem győztesként végez.

Az egriek sajtóközleményét változtatás nélkül közöltük.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 04. 21:32
Helyes!
kozmosz
2017. május 04. 20:04
Úgy legyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!