Mától szabadon átcsoportosíthat a kormány a költségvetésben

2016. március 30. 11:38

Az államháztartási törvény legújabb módosítása szerint a kormány akkor is dönthet egy kiemelt közfeladat ellátásáról, ha az előirányzat csak később biztosítható. Korábbi sajtóhírekkel ellentétben túlzás rendeleti költségvetésről beszélni, hiszen csak a havonta felgyűlt maradvány felhasználásáról dönthet a kormány, és így nem nyitott a fedezet nélküli hirtelen kötelezettségvállalás lehetősége.

2016. március 30. 11:38

Módosította a parlament szerdán az államháztartási törvényt, lehetővé téve ezzel, hogy a kormány egy kiemelt közfeladat ellátásáról akkor is dönthessen, ha az ahhoz szükséges előirányzat csak később biztosítható.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát 114 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. Az eddig hatályos törvényi szabályozás szerint kötelezettséget vállalni – meghatározott kivételekkel a rendelkezésre álló szabad előirányzatok mértékéig lehet.

A most megszavazott jogszabály a kivételek egy új körét határozza meg olyan közfeladatok esetében, amelyekhez – költségvetés-technikai szempontból – a döntés időpontjában nem lehet forrást biztosítani.

A kormány ezekben az esetekben döntést hoz a közfeladat ellátásáról, az ahhoz szükséges előirányzat mértékéről, az államháztartásért felelős nemzetgazdasági miniszter pedig e döntés alapján intézkedik az előirányzat biztosításáról, ami a kormány irányítása alá tartozó bármely fejezet terhére történő előirányzat-átcsoportosítást jelent.

Az átcsoportosítás kizárólag a meglévő megtakarításokból történhet

A törvényjavaslat indoklásában az előterjesztő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy e körben sem dönthet sem a kormány, sem a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés költségvetési jogát és a Költségvetési Tanács ezzel összefüggő jogkörét kiüresítő intézkedésről.

A forrásbiztosítás kizárólag a meglévő megtakarítások felhasználásával (átcsoportosításával) történhet, nem pedig a hiányt növelő intézkedésekkel, emellett a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosítás esetén az államháztartásért felelős miniszter is kötve van az első félévre vonatkozó, 40 százalékos mértékű felhasználási korláthoz – írták.

Az előirányzat-átcsoportosításhoz nem szükséges az érintett fejezetet irányító szerv jóváhagyása. A törvénymódosítás ezzel megteremti annak lehetőségét, hogy az előirányzatokat ott használják fel, ahol a tényleges kiadási szükséglet – akár év közbeni új vagy módosított kormányzati intézkedések végrehajtásával összefüggésben - felmerül.

Lázár: Nincs szó rendeleti költségvetésről

A Miniszterelnökség szerint a mostani módosítással nagyobb mozgástér nyílik a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó fejezeteken belül keletkező megtakarítások kormányzati cél szerinti rugalmas felhasználására.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a polgári törvénykönyv alapján a központi költségvetési szervek által vállalt kötelezettség fedezet hiányában is köti az államot, így a módosítás még átmenetileg sem jelent fedezet nélküli kötelezettségvállalásra vonatkozó lehetőséget.

A törvény egyértelművé teszi – mint azt az indoklás tartalmazza –, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék felhasználása nem annak terhére történő közvetlen kötelezettségvállalással, hanem előirányzat-átcsoportosítással történik. Ezzel a jogszabály szövege a többéves gyakorlathoz fog igazodni úgy, hogy a felhasználás keretében a kormány ténylegesen előirányzat-átcsoportosításról dönt.

Lázár János egy március eleji sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy az államháztartási törvény tervezett módosítása rendeleti költségvetésre ad-e lehetőséget, azt felelte: nem erről van szó, az előterjesztés arról szól, hogy a havonta felhalmozódó maradványt hogyan használhatja fel a kormány.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. március 30. 14:35
Akkor mostantól nem kell verziózni a költségvetést .....
pemete jakab
2016. március 30. 12:29
"hiszen csak a havonta felgyűlt maradvány felhasználásáról dönthet a kormány" Orbán meg majd kiadja, hogy havonta mennyi maradvány legyen. És a fiúknak hozni kell az összeget, ha haza is akarnak vinni valamit, mármint mutyiban. Mindig újabb és újabb trükkök. Igazi bűvészkedés. De pl. az oktatás esetében nem működik az ilyen bűvészkedés.
Secnir
2016. március 30. 12:26
de miért hazudik lázár? ott a rendeletben: Az Áht. tervezett 36. § (2) bekezdése a kivételek egy új körét határozza meg olyan közfeladatok tekintetében, amelyekhez kapcsolódóan a forrás biztosítása költségvetési-technikai szempontból a közfeladat-ellátásról való döntés időpontjában nem lehetséges. A Kormány az ilyen döntése keretében a közfeladat ellátására, az ahhoz szükséges előirányzat mértékére, és – ha indokolt –, a forrás biztosításának időpontját megelőző kötelezettségvállalás lehetőségére vonatkozó döntést hoz. A Kormány döntése alapján az államháztartásért felelős miniszter a Kormány jogkörében eljárva intézkedik a kötelezettségvállaláshoz kapcsolódó előirányzat biztosításáról. Ez tartalmilag a Kormány irányítása alá tartozó bármely fejezet terhére történő előirányzat-átcsoportosítást jelent. aki böngészni akarja: http://www.parlament.hu/iromanyok-lekerdezese?p_auth=niJdsg9E&p_p_id=pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_irom.irom_adat%3Fp_ckl%3D40%26p_izon%3D9372
anegy_
2016. március 30. 12:26
Na, ugye? Ez is ésszerű módosítás, ami az ellenzéknek zsigerből megint csak nem tetszik. Ezek az eszetlenek szeretnék a "húsosfazekat" kizabálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!