Lázár: Szembe kell szállnunk Brüsszellel!

2016. február 11. 15:58

A kormány azt kéri a pedagógusoktól, hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal – jelentette ki Lázár János csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá figyelmeztetett: idén fokozódni fog a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás.

2016. február 11. 15:58

A kormány azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ), hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Lázár János azt mondta, példátlan, hogy egy olyan komoly szakszervezet, mint a PSZ visszautasította a kormány tárgyalási szándékát, ugyanakkor jelezte: tiszteletben tartják, hogyha tüntetni akarnak. A miniszter szerint ha a PSZ felelősen gondolkodik az oktatásról, akkor „nem balhéval, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni”, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.

Lázár János felvetette Galló Istvánnénak, a szakszervezet elnökének személyes felelősségét is, aki szerinte 2009-ben lebeszélte a pedagógusokat a tüntetésről, amikor megszüntették a 13. havi fizetést. Mint mondta, reméli, hogy  Galló Istvánnéban most is megvan a személyes felelősség, hogy nem politikát akar csinálni az iskolában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, meg kell vizsgálni, ki miatt vannak hiányosságok az iskolákban, a fenntartó állam vagy az üzemeltető önkormányzatok miatt. Ha az önkormányzatok nem tudják megoldani, meg kell fontolni az üzemeltetés állami kézbe vételét – jelezte.

Lázár: Tíz intézmény sorsáról még vita van

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy tíz háttérintézmény sorsáról zajlik még az egyeztetés a minisztériumokkal a megszüntetendő 73 hivatal közül. Lázár János hangsúlyozta: a tárcáknak a következő napokban, hetekben azt kell megválaszolniuk, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem a minisztériumokban kell elvégezni. 

A vitatott háttérintézmények esetében vizsgálják, hogy az átszervezés nem hátráltatná-e az uniós források kifizetését, mely feladatokat vehet át a felsőoktatás, mely kutatóintézeteknek kell államiként működniük, de szempont az is, hogy az átalakítás hogyan illeszkedik egy-egy államtitkár szakmapolitikai elképzelésébe – mondta a miniszter.

„Szembe kell szállnunk Brüsszellel”

A miniszter szerint idén fokozódni fog a Magyarországra nehezedő nyomás az illegális bevándorlással kapcsolatban. Lázár János hangsúlyozta: szembe kell szállni Brüsszellel a „kényszerletelepedési kvóta” miatt, de arra is számítani kell, hogy még a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt. A tárcavezető azt mondta, tavasszal újra kezdődhet az országra nehezedő bevándorlási nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére Románia felé. A helyzetet a Fidesz elnöksége is megvitatja pénteken – jelezte.

Lázár János végezetül közölte: a tejtermelők idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra. A miniszter elmondta, hogy a kabinet felhatalmazta a földművelésügyi minisztert, tegyen javaslatot a komoly problémákkal küzdő ágazat segítésére. Lázár közölte azt is: a kormány felhatalmazta a fejlesztési minisztert az M0-s és M4-es utak összekötésére, az út négysávossá tételére Abonyig.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mer-kell
2016. február 12. 10:54
A kommentekből látszik, még mindig vannak bevándorláspártiak! Barmok ! Nektek nincsenek gyerekeitek? hihetetlen.
csuka
2016. február 12. 09:00
A belső ellenséggel kellene szembeszállni! „Eddig sem mindennapos a történet, az viszont már példátlan a dunaújvárosi önkormányzatiság történetében, hogy az egyik gyanúsított több megbízható forrásunk egymástól független, egybehangzó állítása szerint Gál Roland önkormányzati képviselő. A Fidesz képviselője rutinos önkormányzati szereplőnek számít, jelenleg a 4. választókerület képviselője, de 2010-2014 között a közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottsága elnökeként is tevékenykedett.” http://castellum.do/2016/02/11/exkluziv-emberoles-a-vad-a-dunaujvarosi-onkormanyzat-kepviseloje-ellen
pemete jakab
2016. február 12. 08:41
"Lázár: Szembe kell szállnunk Brüsszellel!" Nemsokára ti szálltok el.
Berecskereki
2016. február 11. 18:36
Pedagógus tüntetés (2009. november 7) https://vimeo.com/7486543
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!