Jó reggelt!

2015. november 04. 08:50

Noha a piac jó része már egyáltalán nem a hitelminősítők alapján mond ítéletet hazánkról, mégis bővülhet az ország finanszírozásában részt vevők köre, így növelhető a pénzügyi mozgástér.

2015. november 04. 08:50
Kiss Gergely

„Magyarország az egyik legesélyesebb arra, hogy visszanyerje a befektetésre ajánlott hitelminősítői osztályzatot – kürtölte világgá tegnap a Fitch Ratings a Londonban ismertetett tanulmányával. Jó reggelt, csakhogy fel tetszett ébredni! – mondhatnánk erre cinikusan.

És, hogy szándékosan ne hazai szakértőket, netán kormánypárti politikusokat idézzek, nézzük meg, mit mondtak a minap a Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői. Egyszerűen azt, hogy »már ideje lenne« a pozitív hitelminősítői döntésnek. Mégpedig azért, mert »bőségesen lenne indok« arra, hogy visszaemeljék az országot a befektetésre ajánlott kategóriába. Ráadásul ugyanezt egy évvel ezelőtt is elmondták, azaz a piac már jóval korábban megadta a bizalmat hazánknak.

A hitelminősítők malmai jóval lassabban őrölnek; ezt a Fitch tanulmánya sem titkolja. Abban az is szerepel, hogy a korábbi tapasztalatok szerint ha egy országot bóvlinak minősítenek, akkor átlagosan mintegy hat esztendőt kell várnia, mire újra „megkegyelmeznek” neki, tegyen bármilyen intézkedést is.

Ha tetszik, ha nem, a tapasztalatok mást is mutatnak. Erős a gyanú, hogy a hitelminősítőket nem csak a »rideg szakmai tények« érdeklik, és előszeretettel tévednek politikai mezsgyére. Nem kell olyan távoli múltba tekinteni, hogy erre példát találjunk. (...)

Noha a piac jó része már egyáltalán nem a hitelminősítők alapján mond ítéletet hazánkról, mégis bővülhet az ország finanszírozásában részt vevők köre, így növelhető a pénzügyi mozgástér.

Végezetül csak annyit: nem nehéz elképzelni, mit érezhetnek a hitelminősítők döntéshozói, akiknek a mutatók alapján előbb-utóbb mégiscsak javítani kell a magyar besorolást. Nem olyan sokára ők is aláírásukat adják ahhoz, hogy az a gazdaságpolitika is működhet, amelyet Magyarország választott.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. november 04. 11:39
Van itt mozgástér a maffiózóknak: http://www.balrad.com/2015/11/04/dobrogi-baratai-korenek-csodalatos-meggazdagodasa/ CSAK A FIDESZ(DSZ) HAZAÁRULÓ MAFFIA !
madarasi.abel
2015. november 04. 09:30
A hitelminősítők értékelik az országot: amennyiben hitelt vesz fel, képes lesz-e visszafizetni. Mi fizetünk, mint a katonatiszt. Évek óta, rendesen. Tényleg nincs amiért ne ajánljanak a külföldi tőkének. Amivel a hitelminősítők sosem foglalkoznak az az, hogy ez a katonatiszt honnan szerzi a pénzét. Nem érdekli a világ legmagasabb áfája, a sok létminimum alatt tengődő, az aktuális sláger, a gyermekéhezés, nem érdekli az sem, hogy a GDP egyre nagyobb hányada abból származik, amit a londoni mosogatók küldenek haza a családnak.
Hora
2015. november 04. 08:54
Korrekt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!