„Nincs szükség újabb vasfüggönyre” – a tervezett határzár ellen tüntettek civilek Budapesten

2015. július 14. 21:24

A Szent István-bazilika előtti téren kezdődött, majd rövid vonulást követően a Kossuth téren jelképest kerítésbontással fejeződött be a MigSzol és más civil szervezetek demonstrációja, amelyen a magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tiltakoztak. A felszólalók szerint a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni, a kerítés pedig nem jelent megoldást a problémára.

2015. július 14. 21:24

A magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás (MigSzol) Csoport szervezésében. A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni és a kerítés nem oldja meg a problémát. A tüntetés az V. kerületben, a Szent István-bazilika előtti téren kezdődött, majd a demonstrálók átvonultak a Kossuth térre, az Országház elé, ahol lebontottak egy jelképes kerítést.

Gyantár Edit, több vajdasági civil szervezet, köztük a Polgári Értékek Központja képviseletében a Szent István téren arról beszélt, hogy „képmutató” a más országokból érkezők megbélyegzése, és a határra tervezett kerítés sokáig emlékeztet majd „a nyomorúságunkra”. A globális szolidaritás szükségességét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott: „senki sem született illegálisnak”.

Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a Kossuth téren mondott beszédében kijelentette: a menekültügyi jogszabályok módosításával Magyarország „kiiratkozik a civilizált európai nemzetek sorából”. Cinikus az, aki gazdasági bevándorlónak tekint egy olyan embert, aki a háború elől menekül – mondta. Az épülő kerítésre utalva azt hangoztatta, hogy „a fal” drága és értelmetlen, azzal nem lehet megoldani a problémát.

Pfalz Aziz, A Város Mindenkié csoport képviseletében arról beszélt, hogy a kormány építi a „nagy falat”, és ez Európa szégyene. Szavai szerint a legtöbben a halál elől menekülnek, nekik segítségre van szükségük.

Kékesi Márk, a szegedi MigSzol egyik alapítója szerint a kerítés nem lesz alkalmas arra, hogy feltartóztassa a menekülteket, hiszen azt meg lehet kerülni. A kerítés a magyar választóknak szól – jegyezte meg.

Amy Rodgers a MigSzol képviseletében arról beszélt, hogy olyan kormány kell, amely nyitott szemmel közelít a problémához, a menekültekkel és az ország állampolgáraival közösen dolgozik ezen, továbbá új befogadó helyeket létesít. Olyan Európai Unióra van szükség, amely felismeri, hogy a menekültek nem jelentenek fenyegetést – mondta, hozzátéve: a magyar határon nincs szükség újabb „vasfüggönyre”.

A demonstrálók a Szent István tér mintegy felét töltötték be. A szervezők szerint 600-700 ember vehetett részt a több civil szervezet által is támogatott tüntetésen. A rendezvényen többen táblát vittek, amelyekre az volt írva: „Jézus is egy migráns”; „Az ég kék, a fű zöld, a migráns ember”; „Human rights for all!” A szervezők a tüntetés végén azt közölték, hogy a londoni magyar nagykövetséget a nap folyamán aktivisták „blokád alá vonták szolidaritásból”.

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2015. július 23. 08:09
Már megint: nem megoldás a kerítés a problémára. De hogy mi a megoldás, arról nem hallhatunk semmit. Pedig az még kevésbé megoldás, hogy nyugatra menjenek. A nyugati életszínvonalat nem sikerült "exportálni", ezért a nyugati életszínvonalra vágyókat "importálják". Ettől otthon náluk marad a háborúzás és erőszak, sőt még nőhet is. Emberben ott nem lesz hiány, nincs gondjuk a születésszámmal. Egy analóg példa: Ha matekórán a tanár csak a megoldást mutatja meg, akkor a tanulók soha nem fogják tudni saját maguk megoldani a feladatot. Ugyanez van a menekültekkel is: egy kisebbség eléri a nyugati színvonalat, de a legtöbben inkább annak csak a peremét, a többieknek meg marad a vágyódás, ami felemészti az erejüket. Az épkézláb tervekre, annak megvalósítására nem marad.
mumus
2015. július 16. 08:33
Egy érdekes kérdés: Ha annyira nincstelenek,mint a híradókban mutatják a korábbi otthonaikban,akkor miből van fejenként 5-10000 dollárjuk arra hogy kifizessék az embercsempészeket?
Tintamin
2015. július 15. 11:10
"Why we build the wall, my children, my children? Why do we build the wall? Why do we build the wall? We build the wall to keep us free That's why we build the wall We build the wall to keep us free How does the wall keep us free, my children, my children? How does the wall keep us free? How does the wall keep us free? The wall keeps out the enemy And we build the wall to keep us free That's why we build the wall We build the wall to keep us free Who do we call the enemy, my children, my children? Who do we call the enemy? Who do we call the enemy? The enemy is poverty And the wall keeps out the enemy And we build the wall to keep us free That's why we build the wall We build the wall to keep us free Because we have and they have not, my children, my children Because they want what we have got Because we have and they have not Because they want what we have got The enemy is poverty And the wall keeps out the enemy And we build the wall to keep us free That's why we build the wall We build the wall to keep us free"
DFK
2015. július 15. 11:07
Mindig voltak Hegedűs hadnagyok, de az egri várban mégsem az ő emlékművét keressük fel, hanem a hazát védő hősökét. Ezek a tüntetők mind Hegedűs hadnagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!