A világörökségi területeken is bezárják a boltokat

2015. március 24. 18:46

A kormány módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az eddig kivételnek számító világörökségi területeken se lehessenek nyitva az üzletek vasárnaponként. Az indoklás szerint semmi sem indokolja, hogy különbséget tegyenek a világörökségi és a nem világörökségi területek között.

2015. március 24. 18:46

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban. A javaslat indoklása szerint a beérkezett észrevételek alapján megállapítható, hogy a törvény szövege elvi alapon nem indokolható különbséget tesz a vasárnapi munkavégzés tilalma szempontjából a világörökségi és a nem világörökségi területen található üzletek között. A kormány áttanulmányozta a beérkezett észrevételeket, és álláspontja szerint ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani világörökségi és nem világörökségi területen a kereskedelemben dolgozók számára – áll a javaslatban.

Az indoklás szerint a kiskereskedelmi szektorban vasárnap végzett munka tilalmáról szóló törvény elfogadása és hatálybalépése között eltelt időszakban a kormány folyamatosan figyelemmel kísérte és megfontolta a beérkezett észrevételeket, véleményeket és felvetéseket. A törvényjavaslat pontosítást is tartalmaz, eszerint felhatalmazást kap a kormány, hogy a törvényben meghatározottaktól eltérő nyitva tartás engedélyezésének részletes feltételrendszerét és a mérlegelés szempontjait, továbbá az eljárás részletes szabályait rendeletben állapítsa meg. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Öt vasárnap lehet nyitva tartani

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva. A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2015. március 25. 09:22
A vasárnapi zárva tartást Európa nyugati felén a dolgozók érdekében a bal oldal nyomására a szakszervezetek harcolták ki és harcolnak a fenntartásáért. Itt nálunk a baloldalnak nevezett, inkább ultraliberális formátum egy elitista világképű nehezen meghatározható gittegylet. Ami a legkevésbé érdekli Őket az a dolgozók és a munkás emberek érdeke. Sajnos ezt több kérdésben bizonyítják is. Elég fura, hogy a nyugati mintájú dolgozói érdekekért való lépéseket nálunk inkább a jobboldalinak minősített körök hozzák. Ebből látszik, hogy elég erős torzulások vannak a magyar politikában, és hogy a baloldalt kilóra megvette a multi világ és egy bizonyos érdekkőr. Ezt egyébként néhány éve az egész országgal kapcsolatosan beígérték, de csak a baloldalnak nevezett formátum esetében jártak sikerrel. Kedves magyar ember! Tájékozódj ez után ebben a káoszban!
realista
2015. március 24. 21:26
Normális esetben a szolgáltatás alkalmazkodik a fogyasztók igényeihez, nem pedig fordítva. De jó, hogy van egy kormányunk, amely jobban tudja, hogy mit akarnak az emberek, mint ők maguk. Persze volt már ilyen a kádári időkben, amolyan "eszi nem eszi nem kap mást".
Dr. Venezu Ella
2015. március 24. 21:05
A tapolcai választás előtt ezt a témát jegelni kellett volna . Úgy tűnik fityeszéknél már betegség ez a --mindenároncsinálniakarunkvalamit---, még ha az marhaság akkor is.
Vadjoe
2015. március 24. 19:26
Tök mindegy. Alapjaiban van elkúrva az egész. És még mindig nem értem, mi a francknak vezették be, amikor nem hoz pénzt a konyhára, nem az EU erőltette ránk, és láthatóan ritka népszerűtlen intézkedés. Még csak arra sem emlékszem, hogy valami szakszervezet ezt követelte volna. Azt nem veszem be, hogy ennyire a szívükön viselik a bolti alkalmazottak sorsát, más lehetett a szándék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!