Döntenek a belvízmentesítéshez szükséges források átcsoportosításáról

2015. február 06. 11:40

A kormány várhatóan február 11-én fog dönteni a belvízi védekezéshez szükséges pénzek átcsoportosításáról – jelentette be Lázár János a pénteki hódmezővásárhelyi közgyűlésen. A belvíz komoly gazdasági károkat okozhat – akár több mint száz ezer hektár vesztesége is lehet a betakarításoknak – ha nem döntenek időben a védekezésről.

2015. február 06. 11:40

Február 11-én dönt a kormány a belvízi védekezéshez szükséges források átcsoportosításáról – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen. Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén elmondta, jelenleg mintegy 100-120 ezer hektár áll tartósan víz alatt, elsősorban az ország keleti, délkeleti térségében. A belvíz már több helyen nehezítette az őszi betakarítást, és akár 150 ezer hektár is kieshet az idén a művelésből, komoly nemzetgazdasági kárt okozva ezzel.

A földművelésügyi és a belügyminiszternek a február 11-ei kormányülésen kell beszámolnia arról, hogy a vízügyi igazgatóságok milyen forrásokat igényelnek a belvízmentesítés felgyorsítására. Az ehhez szükséges, a költségvetésen belüli rendkívüli átcsoportosításról ezen az ülésen dönt is a kormány – közölte a miniszter.

Lázár János kifejtette, az elmúlt időszak eredményei bizonyítják, hogy nem feltétlenül van szükség új belvízelvezető rendszerekre, az elmúlt száz évben épült csatornák megfelelő karbantartással képesek lennének a víz elvezetésére. A védműveknek a közmunkaprogram keretében elvégzett megtisztítása több helyen is évtizedek óta jelentkező problémákat oldott meg – tette hozzá.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. február 06. 15:35
Nem belvíz, hanem szántó veszély van bammeg Jani! Azt érjétek el, ahol lehet tavakat kell csinálni és nem kukorica búza napraforgó vetésforgót csinálni, hanem halat termelni! Ha van víz, nem lesz szárazság, kiegyenlített lesz az időjárás is! A tavakon simán lehet viziszárnyast is tartani, amik trágyázzák a vizet és nem kell annyi takarmány a halaknak. Ki van ez már találva ősidők óta, de minden újsüttetű okosnak minden régi dolog új... Ekkora barmokat?..- Az éltető vizet elpocsékolják és két hét múlva cserepes a föld!!! Ember az ilyen?
komondor
2015. február 06. 11:52
Az árkokat kellene kitakaríttatni a sok gazdával amit beszántottak a nagyobb terület érdekében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!