Embargó: magyar termékek fogyasztására buzdít a kormány

2014. augusztus 15. 15:30

Biztosan nem lesz elég az EU által elkülönített 400 millió eurós alap az embargó okozta gazdasági károk kompenzálására. A földművelésügyi minisztérium államtitkára arra buzdította a lakosságot: részesítsék előnyben a magyar termékeket, ezzel is segítve a magyar gazdákat.

2014. augusztus 15. 15:30

A kormány arra törekszik, hogy minimalizálja a gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt, és Brüsszelhez fordult a károk kompenzálására létrehozott krízisalap 400 millió eurós keretének emelése érdekében – mondta Nagy István. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak az embargó napi 70 millió forint kiesést okoz, ezért a 400 millió eurós alap minden bizonnyal kevés lesz a kompenzálásra.

Az államtitkár arra kérte a magyar fogyasztókat, hogy részesítsék előnyben a magyar termékeket. „A magyar termék friss, jó minőségű, magas beltartalmú, fogyasztásukkal a magyar gazdálkodókat támogatjuk” – hangsúlyozta Nagy István. Az államtitkár felsorolta azokat a termékeket, amelyek nem esnek az embargó alá: az élő állatok, a gabona és olajos magvak, a hús-, gyümölcs- és zöldségkonzervek, a zsír, az ásványvizek, a fűszerek, valamint a takarmány.

Jakab István, a Parlament alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke nemzeti összefogást szorgalmazott az orosz embargó miatti helyzet orvoslása érdekében. „A magyar gazdák túlélését segíti az, aki magyar terméket vásárol” – fogalmazott. 

Az agrártámogatási rendszer változásáról azt mondta: cél, hogy egy erős, középparaszti réteg jusson forráshoz. Felidézte, hogy az európai uniós irányelvek alapján átszervezett rendszer alapján 1037 hektárig az érintettek megkapják a 150 ezer eurót, míg 1038 és 1200 hektár között életbe lép az 5 százalékos csökkentés, 1200 hektár fölött pedig megvonják az alaptámogatást, ám a zöldítést szolgáló támogatás megmarad. Jakab István alaptalannak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint földterületek maradnak megműveletlenül a támogatás elvonása miatt, és azt hangsúlyozta: földpiaci kereslet van. Hozzátette: „azoknak, akik spekulatív módon vásároltak fel földeket, némi csalódást kell okoznunk”.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. augusztus 16. 21:34
Nos néhány balfék figyelmébe! Miről lehet megismerni hogy magyar árut akarnak rádzózni? Tej 170 Ft/liter a szlovák a magyar 300Ft/liter Cukor 200Ft/kg szlovák,230-250 Ft/kg ,és még sorolhatnám,dinnyét,a húst,stb.Nos mivel a polgárok zöme 4millió magyar a nyomorszint alatt él és éhezik ,nem tudja fizetni a számláit és az olcsó élelmiszereket,olcsó dolgokat vásárol.Szóval a nemzetiszínű fejték és a nemzeti buzdítás ennyit ér a piacokon,azaz egy nagy nulla! Az okok egyszerűek,a gazdálkodók korszerűtlen módon, azaz drágán termelnek,már ha termelnek,és ott a lánckereskedelem.Itt magyarországon képtelenek a gazdálkodók összefogni,számukra elképzelhetetlen hogy más termelőkkel együtt termeljenek,termékeiket közösen feldolgozzák és értékesítsék saját hálózatot létrehozva.Ők gyorsan akarnak meggazdagodni,felvenni az EU támogatást és drágán eladni.Ha pénz áll a házhoz akkor utoljára jut eszükbe hogy abból visszakellene forgatni a gazdaságukba!
liberálzöld.
2014. augusztus 15. 21:00
"Milo óvatosan valami puha, kerek és barna dolgot bontott ki krepp-papírból, és Yossarian felé nyújtotta. – Kóstolja meg, kérem, és mondja meg, mi a véleménye róla. Szeretném megetetni az emberekkel. – Mi ez? – kérdezte Yossarian, és nagyot harapott bele. – Gyapot csokoládébatyuban. Yossarian öklendezve fuldoklott, és a hatalmas harapás gyapotot csokoládébatyustul egyenesen Milo arcába köpte. –Tessék, tegye el emlékbe – prüszkölt bőszen. – Jézus Isten! Meg van maga veszve? Még azt a rohadt magot se vette ki belőle. – Ne beszéljen így róla, legyen szíves – könyörgött Milo. – Nem lehet ez olyan rossz. Tényleg olyan rossz? – Annál is rosszabb. – És nekem mégis rá kell vennem a konyhákat, hogy megetessék az emberekkel. – Nem fogják tudni lenyelni. – Le kell nyelniük – rendelkezett Milo diktátori nagyvonalúsággal, és majd a nyakát szegte, amikor egyik kezével elengedte az ágat, hogy erényes ujjával megfenyegesse az eget.”
liberálzöld.
2014. augusztus 15. 20:54
Almapüré almapürével. Nagyon egészséges!
Türelem
2014. augusztus 15. 18:55
Hát ez a téma is csak a primitív hordalékot hozta elő. Mindig is tudtam, hogy sok a bunkó magyar, de, hogy ennyi, azt nem gondoltam volna. Itt a kommentelőkre gondolok, ragnarök, next és társai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!