Minden online titkosítást feltört az amerikai és a brit szolgálat

2013. szeptember 06. 09:51

Az internetes tranzakciók magánadatainak védelmét szolgáló titkosítási szoftverek szinte mindegyikét sikeresen feltörte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) ‒ írta pénteken a Guardian.

2013. szeptember 06. 09:51

A vezető baloldali brit napilap szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a Guardiannek és amerikai lapoknak az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről. A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról.

A Guardian által pénteken megszellőztetett újabb bizalmas iratok tanúsága szerint az NSA tízéves fejlesztési programot folytatott az online kódolási rendszerek feltörésére, és 2010-ben áttörést ért el ebben, „kiaknázhatóvá” téve „óriási mennyiségű” adatot, amelyek az internetes adattovábbító kábelekre helyezett „csapokon” jutottak el a szolgálathoz. Az NSA évi 250 millió dollárt költ egy olyan programra is, amelynek célja a technológiai cégek termékfejlesztéseinek „titkos befolyásolása”.

A brit szolgálat, a GCHQ egy munkacsoportja pedig olyan eljárások kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel be lehet hatolni a „Négy Nagy” online szolgáltató, vagyis a Hotmail, a Google, a Yahoo és a Facebook elvileg kódolt adatforgalmába ‒ áll a Guardian pénteki beszámolójában.

A brit lap már korábban is közölt olyan részleteket a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból, amelyek arra vallanak, hogy az amerikai és a brit szolgálatok gyakorlatilag minden online tevékenységbe akadálytalanul beleláthatnak. A néhány hete közzétett legutóbbi értesülés arról szólt, hogy egy XKeyscore nevű program óriási adatbázisokat tesz hozzáférhetővé az NSA munkatársai számára előzetes bírósági engedélyeztetés és az ügynökség más munkatársainak felügyelete nélkül.

A Guardian birtokába jutott bemutató változat szerint a program szinte minden olyan tevékenységre kiterjed, amelyet „egy tipikus felhasználó az interneten végez”. A kutatható adatok között van az email-üzenetek tartalma, azok címzettjei, a felkeresett honlapok és a keresések listája, valamint a telefonbeszélgetések adatai. A program azt is lehetővé teszi, hogy az NSA munkatársai valós időben figyelhessék bárki internetes tevékenységét.

A Guardian által idézett NSA-dokumentumok szerint az XKeyscore használatával 2008-ig háromszáz terroristát sikerült elfogni.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. október 23. 14:21
Mit is lehet erre írni? -Mi vettük ki az első téglát a berlini falból. -Köszönjük! (DANG)
liberálzöld.
2013. szeptember 16. 17:15
Nagy ügy! Már a feljelsztés, sőt a tervezés időszakában ott van minden minden szóba jöhető cégnél a világ összes titkosszolgálata. Már amelyik számít.
bigyomail
2013. szeptember 07. 22:14
breaking news!!!! A titkosszolgálatok munkaidejüket kémkedéssel töltik!!!! Ennyire nincs hír?
Csigorin
2013. szeptember 07. 22:13
1984... vegulis csak harminc evet tevedett. amugy meg a hagyomanyos levelezest meg egyszerubb lekovetni/cenzurazni. Majd ha a gmail elkuldes gomb utan kozli velem hogy ezt a mailt igy nem kuldhetem el, mert teszemazt szerepel benne a zsido szo, vagy mert nem epito jelleguen kritikus a kormany tevekenysegevel kapcsolatban, na akkor lesz nagy baj :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!