Ezüst Medvét kapott Fliegauf filmje

2012. február 19. 10:15

„Büszke magyar” Fliegauf Bence, aki szombaton elnyerte a Berlinale Ezüst Medve-díját Csak a szél című, a romagyilkosságokat feldolgozó filmjéért. A rendező a díj átvétele után közölte, reméli, hogy a Medve a későbbiekben a film- és a szociális szakma támogatottságát is növeli majd.

2012. február 19. 10:15

A zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével tüntették ki Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén. A rendező a díj átvételekor úgy fogalmazott, fantasztikus embereket ismerhetett meg a film forgatásán. Fliegauf azt is közölte, bár „büszke magyar”, ezt „nem könnyű” megélni. Az olyan estéken viszont, amikor magyar film nyeri el a világ egyik legrangosabb filmszemléjén a zsűri nagydíját, mégis „lehet büszke magyarnak lenni” – tette hozzá.

Filmje erősen dokumentarista jellegű – vetették fel újságírók. Ezzel kapcsolatban a művész úgy vélte, a romagyilkosságok hatására született film inkább televízióba való, mert a televízió feladata a társadalmi problémák felmutatása. A Csak a szél alkotói kértek is támogatást a magyar tévétársaságoktól. A „csatornák nem adtak semmit, most meg interjúkat akarnak” – mondta Fliegauf. Hozzátette: „ez a teremtmény” – az Ezüst Medve – remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy legközelebb jobban sikerüljön az együttműködés. 

A film a zsűri nagydíja mellett elnyerte az úgynevezett film békedíjat és az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet díját is. Ez utóbbival kapcsolatban Fliegauf Bence elmondta: nagy megtiszteltetés számára az AI elismerése, hiszen a segítő szakmában a romákkal évtizedek óta foglalkozó szakemberek erőfeszítései sokkal fontosabbak, mint a puszta beszéd a rasszizmusról és az idegengyűlöletről”. A romák között dolgozó szociális munkások és egyéb szakértők a film elkészítéséhez is nagyban hozzájárultak – emelte ki Fliegauf. Hozzátette: az alkotás talán hozzájárulhat a küldetésük finanszírozásához”, ahhoz, hogy továbbra is gyakorolhassák hivatásukat.   

A film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született amatőr színészekkel, és szombaton már elnyerte a fesztiválon két független zsűri díját is. A Berlinale zsűrijének nagydíját, egy Ezüst Medvét az az Aszgar Farhádi iráni rendező adta át magyar kollégájának, aki tavaly Nader és Simin: Egy elválás története című alkotásával elnyerte az Arany Medvét.

A Mike Leigh brit rendező vezette zsűri olasz alkotást talált a legjobbnak idén. A Cesare deve morire (Caesarnak meg kell halnia) Shakespeare Julius Caesar című darabjának modern kori feldolgozása egy olasz börtön szigorított szárnyában raboskodó foglyok és egykori rabok főszereplésével.

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2012. február 19. 23:07
"Kritika: PORT.hu, 2011. április 1.: Kész "Amire a Sátántangóban még mindenki csak várt, aztán ami a Werckmeister-harmóniákban végül meg is érkezett, az A torinói lóban véglegesen eltávozik. Tarr Béla gigantikus lételméleti trilógiájának utolsó része visszavonhatatlan leszámolás a művészettel, a filmmel és a mozival, egyáltalán az értelmes emberi léttel.""
packó_
2012. február 19. 21:46
Fliegauf Luther King mások halálán keres pénzt. Bravó!
packó_
2012. február 19. 21:44
Ja bazd meg, a Horváth Aladár meg a Martin Luther King Aladár. A jó édesanyátokat, úgy általában.
Korn
2012. február 19. 21:02
http://www.youtube.com/watch?v=i5wU7vH7GLM hűha kemény a srác:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!