Idén is „gazdára talált” a Laposföld-díj

2024. április 22. 22:15

A Szkeptikus Társaság valamennyi döntős jelöltnek küldött meghívót, de egyikük sem voltak jelen.

2024. április 22. 22:15

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Szkeptikus Társaság idén is kiadta a Föld napján a Laposföld-díjat, mellyel azt a személyt vagy szervezetet tüntetik ki, aki az elmúlt évben magyar nyelven, 

széles nagyközönség előtt terjesztett tévhiteket, álhíreket, áltudományos vagy tudományellenes nézeteket,

és ezzel a Szkeptikus Társaság és szimpatizánsainak megítélése szerint egyaránt a legnagyobb társadalmi kárt okozta, „erodálva a tudomány, a józan ész és a tények társadalmi elfogadottságát” – fogalmaztak az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A dönősök nem voltak jelen

A nem túl hízelgő „kitüntetést” 2024-ben az áltudományos alapokon nyugvó homeopátiát gyógymódként alkalmazó orvosok köre, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta, a jelölés eredeti indoklása szerint azért, mert „orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által »hitelesítve« terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál” – írták.

A Laposföld-díj odaítélése egy három körös kiválasztási folyamat alapján történt, a díjátadó ceremóniára április 22-én, a Föld napján került sor sajtónyilvános esemény formájában, amelyre 

a döntős jelöltek valamennyien kaptak meghívót, de nem voltak jelen. 

Az eseményen Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke ismertette a díj mibenlétét, a kiválasztási folyamatot, majd a döntőbe jutott személyek munkásságának azt a részét, amely alapján eldőlt, hogy potenciális díjazottak lehetnek. Végezetül bejelentette a 2024. évi díjazottat – derült ki a kommünikéből.

(MTI)

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­­­A­ ­d­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­á­­n­y­o­­k­ ­­­v­­á­r­n­­a­­k­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
orokkuruc-2
2024. április 24. 02:30
nagy csavar a dologban, hogy egyes kisebb gyógyszerfejlesztő cégek -mivel rohadt drága a gyógyszerré válás- egyes termékeiket az akkor épp divatos homeopátiás jelzővel látták el. Ezek valójában tapasztalaton alapuló természet közeli szerek voltak, de így gyógyszerré minősülve jóval szélesebb alkalmazói körhöz jutottak el. És hatottak/hatnak most is! Szóval a ma "homeopátiásnak " mondott szerek komoly része így tényleg gyógy_szer .
orokkuruc-2
2024. április 24. 02:27
Pernahajder 2024. április 23. 05:50 A varangyfejű mucsai hordószónok mit nyert? .. azt tudjuk, hogy te a melegbarnánkat! Különben nem lennél itt!
Kybon
2024. április 23. 11:58
Ballibbant (ostoba-tudatlan) politikai gyűlölködők, amúgy mindenki számára nyitott, jogos kérdésekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!