Pogátsa Zoltán az akkumulátorgyártásról: Nincs alternatívája a kínaiaknak

2023. szeptember 28. 19:03

Egész egyszerűen náluk van a kobalt, a lítium és hatalmas belső piaccal rendelkeznek – mondta a közgazdász.

2023. szeptember 28. 19:03

Pogátsa Zoltán, baloldali közgazdász-szociológus az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt a kínai akkumulátorgyártás és a zöld átmenet közötti összefüggésekről. 

A közgazdász szerint ha az 

Európai Unió komolyan gondolja a klímaváltozás elleni küzdelmet, akkor nem szabad hátráltatnia a zöldátmenetet azzal, hogy kívül tartja a kínai versenytársakat”.

Továbbá azt is megjegyezte, hogy 

Egész egyszerűen náluk van a kobalt, a lítium, hatalmas belső piaccal rendelkeznek, az elektromosautó- és akkumulátorgyártásban pedig nagyon ügyesek, ambíciózusak”

A közgazdász úgy látja, ezek a gyárak alapvetően nem Magyarország miatt jönnek ide, hanem hogy kiszolgálják a hazánkban is működő német autóipari nagyvállalatokat, de ez közben az itteni gazdaságnak is jót tesz. Úgy látja, hogy Európa lemaradt a technológiai versenyben, és megfelelő ásványkincsekkel sem rendelkezünk, ezért sincs alternatívája a kínaiaknak ezen a területen. 

Nyitókép: Képkocka/Index

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. szeptember 29. 13:25
Ez a vita már erősen nevetséges és szánalmas. Az elektrifikáció és a tiszta energiák használata feltétlenül szükségessé teszi az elektromos energia tárolásának a biztosítását, s ennek a műszaki lehetősége egyelőre az akkumulátor.
gekk
2023. szeptember 29. 07:55
Baloldali, mi, ostoba barmok. Amúgy. Ugyan miért nem szemlézi máskor is a lakájmédia pogit?
Bulldog Orange
2023. szeptember 28. 21:43
Nettó hülyeség amit itt össze írtak a népek! Benzin és diesel, az a múlt, jelen, jövő .... Nincs alternatíva, hatalmas alkalmazkodásra lenne szükség, ahhoz , hogy ezek az elektromos autók elérhető áron, megfelelő hatótávval rendelkezzenek ... Jelenleg Budapestről nehezen hagynám el az országhatárt ...
dios1968
2023. szeptember 28. 20:53
Ennyi És e ké t ha itt nem készül akku akkor meg akku függőségünk lesz kínátol pont úgy mint az orosz olaj v gáztól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!