Szabadságharcot hirdet Európa, lecsatlakoznánk Kínáról

2024. március 19. 18:06

Az Európai Unió kísérletet tesz arra, hogy a Green Deal részeként megpróbáljon részlegesen lecsatlakozni Kínáról.

2024. március 19. 18:06
FRANCE - EU - POLITICS - EUROPEAN COMMISSION PRESIDENT

Nyitókép: Hans Lucas via AFP

 

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn véglegesen jóváhagyta a nyersanyagok fenntartható ellátásának biztosítására irányuló stratégiát – számolt be az Euractiv. 

Európa nyersanyag-ellátása alapvetően más országoktól függ, az akkumulátorgyártáshoz szükséges lítiumot és az elektronikában használt ritkaföldfémeket is más államoktól veszi az Unió. Az új stratégia – amely része a Thierry Breton biztos által 2023 februárjában bemutatott Zöld Megállapodásnak – ezen szeretne változtatni. 

A hétfőn elfogadott, kritikus nyersanyagokról szóló törvény (The Critical Raw Materials Act) arra tesz kísérletet, hogy csökkentse az EU függőségét a harmadik országoktól, különösen Kínától. Összesen 17 stratégiai elemet határoz meg, amelyek között szerepel a kobalt és a réz. 

2030-ra a blokk éves fogyasztása legalább 10%-ban helyben kitermelt ásványokból, 40%-ban az EU-ban feldolgozott elemekből és 25%-ban újrahasznosított anyagokból fog állni. 

Egyetlen harmadik ország sem fogja Európa éves fogyasztásának több mint 65%-át biztosítani a kulcsfontosságú anyagok bármelyikéből.

A kulcsfontosságú technológiákat, például akkumulátorokat és megújuló energiaforrásokat gyártó nagyvállalatoknak kockázatértékelést kell majd végezniük ellátási láncaikról, valamint kockázatcsökkentő stratégiákat kell kidolgozniuk az esetleges ellátási zavarok kezelésére.

Az Euractiv emlékeztet: múlt héten Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az uniós végrehajtó testület irodát nyit Nuukban, Grönland fővárosában, valamint egy 22,5 millió eurós programot indít a dán területen az energia és a kritikus nyersanyagok terén történő beruházásokra.

Ezt is ajánljuk a témában

A zöldátállás újra elhozza a nyersanyag-nacionalizmust

A globális zöldtörekvések megsokszorozzák a keresletet a kritikus nyersanyagok iránt, amelyeket többnyire fejlődő, politikailag instabil országokban termelnek ki. Mivel a kínálat nem tud majd lépést tartani a kereslettel, az egész világnak tartósan magas árakkal kell számolnia.

 


 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolt
2024. március 20. 19:30
Ezt már egyszer eljátszották az oroszokkal. Nem kell orosz termék,helyette körúton drágábban környezet károsítóbban van nyersanyag. Kivel szeretne az ostoba kereskedni a végén? Nagy talány. Ez a buzi kisebbség fajgyülölő.. Csak a szűk rétegét tekinti embernek..
vizesnyolcas
2024. március 20. 11:32 Szerkesztve
Az oxigénről mikor fogunk lecsatlakozni?
Chekke-Faint
2024. március 20. 07:25
Akkor rögtön el is temethetitek magatokat. Oroszország és Kína nélkül mit is tudnátok gyártani versenyképesen? Amerikai ukrán ígéretet?
Pelso j.
2024. március 20. 06:00
Helyes. Gátat szabnak a kínai gazdasági, politikai befolyás terjedésének. Meg az onnan származó zsebremutyinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!