Most akkor kitől vesz el szavazatokat Magyar Péter? Szakértőt kérdeztünk!

2024. május 02. 15:02

A Tisza párt alelnöke „kimaxolja az ellenzékváltókat, a türelmetleneket, a radikális fiatalokat” – értékelt a Mandinernek Kiszelly Zoltán.

2024. május 02. 15:02

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A nemrég megjelent Medián-felmérés 24 százalékra mérte Magyar formációját, míg a DK már a 10 százalékot sem éri el. Lapunk kérdésére Kiszelly Zoltán ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem egy kutatást kell nézni, hanem a folyamatokat. Erre a legjobb a Politico.eu oldalon a Poll of Polls, ahol jól lehet a trendeket látni és fél évre vagy egy évre visszamenően érhetőek el az adatsorok”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elemző azzal folytatta, hogy „ha megnézzük a Fidesz támogatottságát, akkor a 2022-es választási csúcs után – nyilván minden voksolás után van lemorzsolódás – de a nagyobbik kormánypárt stabilan a legerősebb párt”.

„Ez a 45-46 százalék körüli támogatottság , amit a Nézőpont Intézetnek a legutóbbi mérése is visszaigazol, azt mutatja, 

ha ma lennének a választások akkor a Fidesz nyerne, és még a kétharmada is meglehetne”. 

„A Fidesznek egy stabil, kétmilliós magja van, és nagyon sok szavazóra számíthat, akik nem akarnak a háborúpárti dollárbaloldalra szavazni. Ezért van a párt most is nyerő pozícióban” – húzta alá Kiszelly.

Láttunk már hasonló kiugrásokat

A szakértő Magyar Péter pártjának mérése kapcsán megjegyezte, hogy „ez egy kilengés, egy anomália. De ez sem új, mert ha visszaemlékezünk 2012 őszére, akkor Bajnai Gordonnak ugyanígy volt egy kiugrása. 2017 őszén Botka Lászlónál láthattuk ezt a forgatókönyvet, ő is elbábozta, hogy távol áll Gyurcsánytól, majd Márki-Zay Péter is előadta ugyanezt. 

Jelenleg azt látjuk, hogy átrendeződik a baloldali térfél. S így kijelenthető, hogy Magyar pártja leginkább a baloldaltól vesz el szavazókat. 

Őket ellenzékváltó szavazóknak hívom. Látni lehet, hogy mind a Momentum, mind a Kutyapárt, mind a Mi Hazánk beesett” – mutatott rá a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bencsik Gábor

Facebook

Idézőjel

Kérdés, mit szólnak a szavazói, ha kisül, hogy pont a Fidesz legyőzésére nem képes.

Ezután hozzáfűzte, hogy a Tisza párt alelnöke azokat az ellenzékváltó szavazókat tudja megszólítani, akiket korábban Bajnai, Botka, a Momentum vagy Márki-Zay. „Illetve a bizonytalanok táborából tud meríteni, akiket megszólít azzal a mesével, hogy itt azonnali változást lehet elérni. Ami nyilván nem igaz, de ő azt meséli, hogy »holnap bukik a kormány, a miniszterek pedig magánrepülőgépekkel menekülnek az országból«. Az O1G-szekció, akik nem akarnak 2026-ig várni, minden reménysugárba kapaszkodnak. Összességében tehát kijelenthető, hogy Magyar kimaxolja az ellenzékváltókat, a türelmetleneket, a radikális fiatalokat. 

De akiket most megnyer, azok június 10-én csalódni fognak, mert június 10-én nem lesz kormányváltás” 

– magyarázta. Kiszelly ezután leszögezte azt is, hogy közben pedig kiderül, hogy a DK-nak nincs valójában egymillió szavazója. „A DK-MSZP keménymag, ami maradt, az nem más, mint az utódpártok utódpártja” – hangzott el.

Magyar Péter „kiénekelte a sajtot a Momentum szájából”

Arra a kérdésre, hogy kell-e a Momentumnak tartania Magyar előtörésétől, a szakértő azt felelte, hogy nem meglepő az ellenzéki párt kommunikációja az elmúlt időszakban, mert „Magyar Péter kiénekelte a sajtot a szájukból. Ahogy Botka László nem tudott Szegedről miniszterelnök-jelöltként kampányolni, úgy 

Gyögyösi Márton és Donáth Anna sem tud Brüsszelből pártot vezetni. 

Aki nincs Budapesten 7/24 üzemmódban az nem tud a magyar politikában eredményes lenni. S sem a Jobbiknak, sem a Momentumnak nincsenek olyan proxyjai, akik kellő figyelmet vonzanának” – ismertette.

Mint a szakértő az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy a Momentumot a NoOlimpia-kampány vitte magasra, és „addig ment a szekér, amíg Gyurcsány Ferenctől távolabb voltak. Ugyanazzal az ellenzékváltó ígérettel jelentek meg, mint 2010 előtt LMP vagy a Jobbik. 

Azt hirdették magukról, hogy ők is a Gyurcsány ellen vannak, aztán beálltak mellé, és »összegyurcsányozódtak«. 

Most Magyar Péter ígéri ugyanezt. Ám ha Magyar 2026-ban le akarja váltani a Fideszt, legkésőbb akkor össze kell fognia Gyurcsánnyal” – emlékeztetett Kiszelly Zoltán.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesnek kell maradnia

A politológus végül Varga Judit exférjének azon kijelentésére is reagált, hogy „ha elindul a fővárosban, a Tisza Párt nélkül sem a Fidesz, sem a DK nem tud majd többséget szerezni”. „Ez május 3-án, pénteken 16 órakor kiderül. Nyilván most lebegtet, mert a fővárosi listához három polgármester-jelöltet el kell indítani. De nagy orra esés lenne, ha ez nem jönne össze. Mert akkor még inkább kiderülne, hogy csak ígérget: sem a hangfelvétel nem jött össze, sem a menekülő miniszterek víziója nem vált valóra”.

„Neki most érdekesnek kell maradnia. Folytatódik tehát az egy nap-egy hír metódus. Ha beadja a listát Budapesten, – ahol pillanatnyilag ugyancsak van hype-ja – és az összejön, akkor az anyák napi tüntetés nagyot szólhat. Ellenben, 

ha a lebegtetésből nem lesz semmi, az hatalmas bukás lehet”.

„Továbbá az is kérdéses, hogy egyáltalán felvették-e az aláírásgyűjtő íveket. Mert míg más baloldali jelöltek aktivistáival lehet találkozni a köztereken, addig Tisza párt standdal nem nagyon” – mondta el Kiszelly Zoltán.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. május 03. 07:30
simonpali 2024. május 02. 12:57 Kitől: A fidesz széléről 5-7%-ot, a Momentumtol 4-5ot, a Jobbiktól 2-3-at, a ballibsi konglomeratumtol szintén 5-7%-ot. Ha ezeket a számokat összeadjuk, mindjárt ki is jön a nagyjából 20%-nyi szavazó. tegyük fel, hogy így lesz. 2019: Részvtel 43,56 % FIDESZ = 1 824 220 =52,56 % 2024: 48,56 % ezzel elveszt jó esetben 1 mandátumot, a jelenlegei 13 helyett lesz 12, és akkor mi van? Nem oszt, nem szoroz, legfeljebb a bal oldalunk kicsit szétzilálódik. Az EP-ben meg a 720 képviselőből még mindig igen nagy többséget fog képviselni a balfenék .
The Loner
2024. május 02. 20:13
"Ez a sz…r alak, ez a senki felért a csúcsra. Ott áll, elmebajának nyálmosta fokán, és diadallal várja be végét. Micsoda ócska, dicstelen vég lesz az. Semmi kormánybuktatás, semmi heroizmus, csak egy asszonyverő patkánylélek nyilvános eljelentéktelenedése. És ennél nagyobb büntetés nem is lehet. Mert ezeknek a jelentéktelenség a legnagyobb ellenségük. Ugyanis tökéletesen jelentéktelenek. Egy gyáva gazember a családban és a közéletben. Ez Magyar Péter. Hagyjátok, hadd pofázzon…" (B.Zs)
llancsi74
2024. május 02. 17:58
Ki az a Magyar Péter???? Mit tett le eddig az asztalra,azon kívül,hogy ígér fűt fát? Egy senkiházi, arrogáns, nárcisztikus pszichopata. Kampányol a gyermekvédelem mellett,de az nem számít,hogy a saját gyerekeit minek tette ki. Ilyen ember számomra nem lehet hiteles. Milyen politikus lenne belőle? Remélem sosem lesz!!!!!
Élő Éva
2024. május 02. 17:50
Mind azok, akik elsősorban a politikától várják a gondjaik megoldását, és fantazmagóriáikhoz önigazolást keresnek, évek óta, mint a mérgezett egerek rohangálnak vezértől- vezérig. A Fidesz képes volt az adott, igen hátrányos körülmények ellenére, valami stabilitást, fejlődést biztosítani. Ráadásul nem dobott sutba minden örök érvényű erkölcsi elvet. Pl.: az apa férfi, az anya nő. Ez az a stabilitás ebben a felfordult világban nagyra becsülendő. A Fidesz megtette az elvárhatót, de ők is emberből vannak. A többit pedig képesek rábízni a Mindenhatóra, és nálam ez az "Ász". Egy KDNP szavazó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!