Svájc 160 országnak küldte el a meghívókat a júniusi békekonferenciára, de Oroszország lemaradt a listáról

2024. május 02. 13:31

A konferenciát az ukrajnai háború „igazságos és tartós” lezárása érdekében szervezik.

2024. május 02. 13:31

 Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Elküldte a hivatalos meghívót Svájc több mint 160 delegációnak a június közepén Ukrajna kérésére tartandó békekonferenciára – jelentette be a berni külügyminisztérium csütörtökön. Az ukrajnai háború „igazságos és tartós” lezárása érdekében szervezett békekonferenciára állam- és kormányfőket várnak június 15-én és 16-án a Luzern melletti helyszínre – áll a tárca közleményében. 

Hozzátették azt is: „ezen a ponton” Oroszország nem szerepel a meghívottak között.   

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csúcstalálkozó platformként szolgál majd annak megvitatására, hogy miként lehet Ukrajna számára átfogó, igazságos és tartós békét teremteni az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal összhangban. 

A csúcstalálkozóra meghívott valamennyi állam bizonyította elkötelezettségét ezen elvek mellett. 

„Biztos vagyok benne, hogy a világ minden békeszerető országa érdekelt a csúcstalálkozón való részvételben, mert annak jelentősége messze túlmutat Ukrajnán. Minden nemzet globális szerepéről, valamint a nemzetközi jog és a békés egymás mellett élés valódi tiszteletben tartásáról szól az egész világon. Ezek a közös szabályok, amelyeket az ENSZ Alapokmánya rögzít, minden nemzetet megvéd a támadástól és az erőszaktól. Ezért közös globális felelősségünk, hogy ezt ne csak szavakkal, hanem valódi tettekkel védjük meg. Erről szól az első svájci békecsúcs” – fogalmazott Zelenszkij.

(MTI)

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. május 02. 18:59
Június közepe jujjj, még messze van, vajon addig az oroszok majd ülnek a seggükön és készségesen várják a döntést, mi itt születik????....ki képviseli majd akkor a már nem létező ukrán fasiszta államot, vagy mit??????
2024. május 02. 18:13 Szerkesztve
"békekonferenciára állam- és kormányfőket várnak" Na, arra várhatnak. Max. a KM egy államtitkárát szabad egy ilyen finghámozásra küldeni. De lehet, hogy még részt venni is fölösleges. Egy héttel az EU választás után. Minek ez az egész.
SzaboGeza
2024. május 02. 17:48
Aki részt vesz ebben a "KABARÉBAN", az bevonja magát a háborúba!!! EZ NEM A MI HÁBORÚNK!!! Ha Ukrajna képtelen megoldani a háborúját, akkor adja meg magát, és kössön békét Oroszországgal!!! ÉS BÉKE LESZ AZONNAL!!!
clark
2024. május 02. 17:40
@Tomasso "clark történelmi tudása kizárólag hiányosságokból áll . Ó úgy emléxik, (PERSZE ROSSZUL) , hogy "ekkor az agresszorok már igen nagy szarban voltak" 1943-ban még Németországé volt szinte EGÉSZ EURÓPA. És a japánok is tartották magukat, többezer km-re Japántól." Agyalágyult! 43-ban a németek már az oroszokkal a seggükben szaladtak visszafelé. A három nagy már tudta mi lesz ennek a vége, azért konferenciáztak. Most meg az ukránok szaladnak visszafelé, idióta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!