Szervezett politikai hangulatkeltés zajlik minden ellen, ami kínai

2024. január 19. 18:00

Ettől persze még Nyugaton üzletelnek velük, legfeljebb a stratégiai cégeket nem adják (ez helyes is, elég technológiát adtunk már át, többet ne!), de a zöldmezős beruházást szívesen látják. Tények....

2024. január 19. 18:00
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Ezt az oldalt azért hoztam létre – és úgy általában azt tekintem »missziómnak«, hogy racionális vita legyen az országban, ne  zárkózzunk be a politikai dobozunkba, ne legyen minden hitvita.
Mindenre, de tényleg mindenre azt mondani hogy »nem jó« gyermeteg dolog, de kb. ez van. Sok egyébként értelmes, kiváló ember zárta be magát a dobozába – egyébként mind a két politikai  oldalon.

Természetesen nincsen mindig igazam, sok kérdéshez nem értek, ilyen például a gazdaság, az akku és autógyárak, olaj és gázpiac, stb.
De annyit azért tudok, hogy egy főre számítva Magyarország a világ egyik vízben és termőföldben leggazdagabb országa – aki pl. a vizet és termőföldet félti az akkugyáraktól teljesen irracionális. Ez nem egy bánya, nem vízierőmű, ha egy nap túllép az akkukon a technika, akkor lesz a helyén más gyár vagy beszántják. Ez  meg nem tény, hanem a határozott és őszinte véleményem:  szervezett politikai hangulatkeltés zajlik, egy propaganda művelet minden ellen, ami kínai. Ettől persze még Nyugaton üzletelnek velük, legfeljebb a stratégiai cégeket nem adják (ez helyes is, elég technológiát adtunk már át, többet ne!), de a zöldmezős beruházást szívesen látják. 
Tények....

Tényszerűen igaz, hogy az orosz olaj olcsóbb, mintha máshonnan szereznénk be – különösen a háború kezdete óta. Ennek sem vagyok szakértője, de volt, hogy az ural (orosz) olaj 37 dollárral volt olcsóbb hordónként, és az átlag eddig 20 dollár körül van ebben a lassan már két éves periódusban. Ez hatalmas különbség, rengeteg pénz. Azon szerintem lehet racionális vitát folytatni, hogy a MOL-tól elvett extraprofitot jól költötte e-el a kormány, azon NEM, hogy az orosz olaj olcsóbb, mert ez egyszerűen tény.

Az orosz gáz is olcsóbb nekünk, mint bármi más. Azért, mert a szerződés szerint ugyan a világpiaci árat fizetjük, DE az oroszok elhozzák a határig. Azaz benne van a szállítási költség. Ha az USA-ban vennénk meg, hatalmas pénz lenne a szállítás LNG hajókon, és utána még csővezetéken – különösen mondjuk a horvát útvonalon. Ezek tények, és nem érdekel senki nünükéje, akkor is tények.

Ha valaki azt kérdezi, szimpatizálok-e a mai Oroszországgal, akkor a válaszom a határozott NEM. De számomra semmi sem szimpátia-antipátia kérdése, a tények érdekelnek. Az orosz olaj és gáz kell Magyarországnak még évtizedekig, és egyértelműen olcsóbb. B terv, alternatívák is kellenek. Az meg egy nagyon boldog nap lesz, ha megérem, ha már kell sem az oroszoktól, sem másoktól olajat és gázt vennünk...”

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. január 21. 05:32
A kínai csak akkor szar, ha Magyarországon ruház be. Ha valahol Nyugat-Európában, akkor az sikertörténet! Nálunk sajnos ez a mindenszarizmus a jellemző. Vagy ostobaságból, vagy megrendelésre. Ami fejlődést eredményez, az mindig valami miatt szar. De ha meg máshova megy, az is szar. Ezekkel egyszerűen nem kell foglalkozni. A kommunizmusból ittragadt nihilisták, igénytelenek.
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. január 20. 11:21
Meg ami iráni...
Madasa Hatter
2024. január 20. 11:10
E a faszi konkrétan nem ért semmihez amiről beszél.. Milyen technológiát ne adjunk át te majom, amikor a kínaiak vezetik a világot a chip gyártás, űrkutatás, nagysebességű vasúti technológia, akkumulátor fejlesztés, mobil kommunikáció és 5-G technológia, biokémiai fejlesztések drónok etc etc területén...Faszkalap :)
counter-revolution
2024. január 20. 07:05
"Ezt az oldalt azért hoztam létre – és úgy általában azt tekintem »missziómnak«, hogy racionális vita legyen az országban, ne zárkózzunk be a politikai dobozunkba, ne legyen minden hitvita." Ezt úgy éred el, hogy fikanickekkel vitatkozol, aki meg rávilágít arra, hogy az ukrán-orosz konfliktus kapcsán hazudsz, a hadászathoz, harcászathoz semmit nem értesz, azt kibaszod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!