Hídsors

2023. augusztus 04. 09:34

Ezúttal a kétségbeejtő Karácsony Gergely fog bazsalyogni a kamerák előtt.

2023. augusztus 04. 09:34
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Ha megkésve, drágábban és csökkentett műszaki tartalommal is, de ma végre átadják a felújított Lánchidat, a nemzet és a főváros büszkeségét. Nem idéznék se Karácsony Gergely főpolgármester előzetes ujjongásából, se a hídról eltanácsolt, hoppon maradt autósok »javaslataiból« – beszédesebb ezeknél a patinás építmény hányatott históriája. (Ne higgyünk a városi legendának, hogy a Lánchidat őrző kőoroszlánoknak nincs nyelvük. Van. Vajha beszélni tudnának!)

Kezdjük ott, hogy a híd szellemi atyja és mecénása, gróf Széchenyi István sosem mehetett át rajta, szegény. (Ellenben 1848 nyarán, az építkezés legvégén, amikor az utolsó beemelendő elemet tartó csigasor vonólánca a munkahíddal együtt leszakadt, kis híján odaveszett a gróf; sokadmagával a hömpölygő folyóba zuhant.) Vérforraló igazságtalanság a sorstól, hogy a csodálatos építményt 1849. november 20-án az a Julius Haynau osztrák táborszernagy avatta fel, aki pár héttel korábban Aradon még bitókat ácsoltatott az elbukott szabadságharc hőseinek. De mintha ez nem lett volna elég, száz évre rá, 1949-ben, a világháborúban lebombázott híd újjáépített változatának átadási ünnepén egy másik szörnyeteg, Rákosi Mátyás mondta az avatóbeszédet. Ezúttal a kétségbeejtő Karácsony Gergely fog bazsalyogni a kamerák előtt.

Nem ezt érdemelte volna a sorstól se Budapest ékköve, se megálmodója, a legnagyobb magyar. Akinek még arra is másfél századot kellett várnia a hálátlan utókortól, hogy végre az ő nevét kapja a Lánchíd pesti lábánál elterülő tér. Az a patinás placc, melynek szélén is az ő legendás épülete, a nemzet szellemi gyarapodására felajánlott Magyar Tudományos Akadémia áll.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2023. augusztus 06. 10:00
A Lánchíd első felavatója Haynau, a II. világháború utáni újjáépítéskor Rákosi, most Karácsony Grincs. Elképesztő csapat!
olajfa1
2023. augusztus 05. 13:06
A Lánchídon azért nem mehetnek rajta át 1tonnás személyautók... csak a 15-20 tonnás buszok!... mert lovaskocsik meg hintók súlyáre lett tervezve... LOGIKUS!... KaliGeli logikás!...
skin777
2023. augusztus 04. 22:35
Vén huggyos geci, savanyú a szőlő? Hogy a faszba lehet még ilyenkor is gyűlölködni?? Bezzeg ha vitya adta volna át térdre borulva nyaltad volba ki a szaros seggét öreg komcsi.
blackorion93
2023. augusztus 04. 18:22
Szerencsétlen István forgolódik a sírjában, az incidenstől és a cikktől egyaránt. Gyalázat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!