Kommunisták, fasiszták, rasszisták, szexisták

2023. július 29. 10:21

Nincs a létezésben sötétebb, primitívebb, silányabb, alávalóbb, ostobább és minden ízében hitványabb felfogás annál, mely bárkit és bármit a saját korának értékrendje alapján ítél meg visszafelé.

2023. július 29. 10:21
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„A huszadik században számos elsőrendű tudós, művész és gondolkodó volt szocialista és kommunista. (Na és? Nagyon jó dolgokat csináltak.)

Nem annyian, de azért jó pár tudós, művész és gondolkodó fasiszta volt. (Na és? Nagyon jó dolgokat csináltak.)

Az elmúlt századokban nem találunk olyan művészt és gondolkodót (ide értve koruk legprogresszívebb, legforradalmibb figuráit), aki a mai «progresszív» mércével ne lett volna vagy rasszista, vagy szexista, vagy mindkettő. (Na és? Nagyon jó dolgokat csináltak.)

Mit akarok ezzel mondani? Hogy nincs a létezésben sötétebb, primitívebb, silányabb, alávalóbb, ostobább és minden ízében hitványabb felfogás annál, mely bárkit és bármit a saját korának értékrendje alapján ítél meg visszafelé. Elfelejtvén, hogy az a kor, melyet valami csúcsnak és véglegesnek érez a marhája, ugyanolyan átmeneti és pillantanyi, mint bármely más kor, és őt a jövendő marhái ugyanúgy fogják meg- és elítélni. (Vagy épp már a jelenlegi, nála még szélsőségesebben hülye elvbarátai.)”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 08. 14:05
Szörnyű: akkor imádni kell Mengele- t is, mert egy fasza fasiszta volt,ki embereket kínzott,nyomoritott és ölt meg?...kinek ez a véleménye,az a saját élete ördöge és csinálna ebből másoknak is poklot...
coyote-0
2023. augusztus 03. 12:43
Ez most a woke ellen uszít? Nem lesz ez így jó... kikerül a pixisből.
Ez D-dúr és e-moll
2023. július 30. 05:59
"Oldalkosár 2023. július 29. 14:40: Erről szól a történelem." Tévedsz. Erről szól a progresszió. Mondjuk olyan 150 éve, a pozitivizmussal vált általánossá a retrospektív történelemszemlélet, vagyis, hogy a saját korod értékrendje alapján ítéled meg a múltat. Előtte, sokezer éven keresztül, az emberek nemcsak konzervatív, de tradicionalista, hagyománytisztelő módon viszonyultak a múlthoz --- nem a múltat mérték magukhoz, hanem magukat mérték a múlthoz.
connorj
2023. július 30. 02:38
Pad: https://www.megismeres.hu/cikkek/antropozofiai-szemleletu-irasok/homoszexuaitas-es-szabadsag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!