6000 orosz töltet elég Európa és az USA teljes megsemmisítésére

2023. július 15. 21:12

Amíg ez az arzenál megvan, se a NATO, sem Kína nem fenyegetheti Moszkvát.

2023. július 15. 21:12
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Kaptam egy kérdést: »ha elméletileg feltételeznénk egy A országot, amely rendelkezik egy egységnyinek tekinthető hatóerejű nukleáris fegyverrel (persze, tudom, ezt is definiálni kéne), akkor azzal szemben egy B ország mekkora hagyományos ereje tart kvázi egyensúlyt.«

A nagyok szintjén semekkora. 6000 orosz töltet elég Európa és az USA teljes megsemmisítésére, nincs ezzel szemben semmi hagyományos elrettentés ami elég. Ez fordítva is igaz persze.

Az érvelés, hogy Oroszországot hagyományos támadás fenyegetheti bármikor, hamis. Amíg ez az arzenál megvan, se a NATO, sem Kína nem fenyegetheti Moszkvát.

Észak Korea kicsit más, mert kevés töltete van, azt lehet számolgatni. Ha csak Dél Koreával állnának szemben, a becsült 20-60 töltet mérete döntő lenne. Ha Hiroshima méretűek, akkor lehet, hogy egy nagyon erős Dél-Korea megverhetné az Északot még az atomcsapás után is. 15 kilotonna 3-4 km-en belül pusztít el mindent, tereptől, időjárástól függően, azaz 20 darab aligha lenne elég a teljes Dél kiütésére. De ha nagyobbak? Egy Szöul vagy Budapest méretű városra (600 km2) 5 250 kilotonnás töltet elég a teljes pusztításra. 20 db 250 kilotonnás töltet elég lenne nagyjából egész Dél-Koreára (vagy a hasonló méretű Magyarországra), nagyvárosok, ipar nélkül reménytelen a háború.

Minél kisebb és koncentráltabb lakosságú egy ország, annál sebezhetőbb. Mo-n Budapesten és Pest megyében él az ország harmada. De ilyesmitől nem kell tartani, ha valami, a NATO csúcs megmutatta, hogy inkább egyes európai országoknak ment el az eszük, nem az amerikaiknak.”

***

Nyitókép: Getty Images / vadimrysev

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thorvald
2023. július 17. 11:23
Demkó ú4, vágy-vezérelt "szakértés". Oroszország 6 ezer töltete :)) Meg hogy ezekkel kiirthatná Amerikát meg egész Európát. No meg az Univerzumot is nem? :)))))
templar62
2023. július 17. 11:11
Az összes alvó szupervulkán felébresztésére is bőven elég .
rugbista
2023. július 16. 21:27
Amerika meg Európa?! A nukleáris tél a felszíni bioszféra 99%-át el fogja pusztítani. Meg a tengerinek a háromnegyedét. Emlősök aligha maradnak. Így ember sem sok.
falcatus-2
2023. július 16. 12:16
survivor falcatus-2 2023. július 16. 10:19 Irreális.>>>amikor késő ősszel észre vettem és megírtam, hogy Prigozsin egy kakukk tojás és veszélyt jelent a Kremlre, kommentössztűz zúdult rám és hatvanvalahány dislájk. Várom a jelentkezését amikor majd ez ügyben is lehull a hályog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!