A behódolás előszobái

2023. május 04. 22:07

Muszlim imatermet nyitott a Corvinus.

2023. május 04. 22:07
null
Kovács Erik
mkdsz.hu

„»Imaszobák nyíltak a Corvinuson a nem keresztény vallásúak számára« – olvashatjuk az első és sokadik hallásra is megdöbbentő címet az Indexen. A Szemlélek keresztény blog viszont már csak imaszobákról ír, jelzők és kiegészítő információk nélkül, a Corvinus Egyetem honlapja szintén. Mi tehát az igazság?

Egy olyan korban, amikor a kereszténység számos muszlim többségű országban üldözötté vált, Európában és Amerikában pedig az eltörléskultúra célkeresztjébe került, egy ilyen, egyértelműen negatív diszkriminációról tanúskodó szalagcím joggal váltja ki a jóérzésű emberek felháborodását. Aki abban reménykedik, hogy a kereszténység 21. századi védőbástyájának számító, vagy legalábbis önmagát ebbe a szerepbe pozicionáló Magyarországon ilyesmi ebben a direkt formában biztos nem fordul elő, s valószínűleg megint csak a kattintásvadász média lőtt túl a célon, az értelemszerűen az ügy gazdájához fordul bizonyosságért.

»Két imaszobát hozott létre a Corvinus Egyetem, ahol hallgatóink és munkatársaink megfelelő körülmények között gyakorolhatják vallási szokásaikat vallási hovatartozástól függetlenül« – írja az egyetemi honlap kétnyelvű tájékoztató cikke, amiből az is kiderül, hogy az egyiket csak nők, a másikat viszont mindkét nem képviselői használhatják. A tájékoztatóból kiderül, hogy az előbbire azért van szükség, mert a Corvinuson »jelenleg a női hallgatók vannak többségben a muszlim/iszlám közösségben«.

De ha nem számít a vallási hovatartozás, miért éppen a muszlim hallgatók összetétele határozza meg ezeket a részletkérdéseket? A válasz egyszerű.

A Corvinus azért hivatkozik rájuk, mert valójában az egész kezdeményezést egy muszlim ügynek tekinti.

A radikális jobboldali lap, a Magyar Jelen megkereste az ügyben az egyetemet, ahonnan a következő választ kapta: »Tekintettel arra, hogy a muszlim hallgatóknak Budapesten limitált lehetőségeik vannak vallásuk gyakorlására keresztény társaikhoz képest, a nemzetközi hallgatói közösség évek óta kérte, hogy az egyetem – más, nemzetközi beágyazottságú egyetemekhez hasonlóan – biztosítson helyet a hit megélésére. A létrehozott, minden vallásra nyitott imaszobák igénybevételi lehetősége ezért a legnagyobb mértékben a muszlim vallásúak számára adnak könnyebbséget, de azokat természetesen egyenlő feltételek mellett használhatja minden vallás gyakorlója.«

A feltételek pedig valóban egyenlők. Az általános szabályok (zajtilalom, énektilalom, étkezési tilalom, stb.) mellett ugyanis – muszlim előírás szerint – mindenkinek le kell húznia belépés előtt a cipőjét. Mintha egy étterem csak húsételeket kínálna, nehogy megkülönböztetve érezzék magukat a vegetáriánusok.

Nem szeretjük a közhelyeket, ezért pironkodva idézzük fel az ismert mondást, miszerint ha valami úgy megy, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, és úgy is néz ki, mint egy kacsa, akkor az bizonyára egy kacsa – csak hát az ezerszer elpuffogtatott jópofaság ezúttal pont ráillik a helyzetre.

Mert ha egy terem imára szolgál, imaszőnyeggel szerelik fel, táblák jelölik az égtájakat, s minden belépőnek le kell vennie a cipőjét, akkor az bizony egy muszlim imaterem, és pont.”

Imaszobákat nyit a Corvinus az iszlám hallgatóknak

Két szobát alakítottak át; egyiket mindkét nem tagjai látogathatják, a másikat csak a nők.

Nyitókép: Illusztráció/Imádkozó muszlimok Nepálban.
Forrás: Sunil Pradhan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2023. május 05. 19:02
Magyarországon régóta van muszlim közösség. Annak biztos vannak a hitéletük gyakorlására szolgáló helyiségeik. Elég lett volna ezek címét megadni, az ezután érdeklődőknek. Ahogy nem építettek saját kápolnát, imahelyeket az egyes keresztény felekezeteknek, ez is teljesen felesleges volt. Egyébként amikor egy hallgató idejön, tudja, hogy alapvetően keresztény országba jön, ahol alapvetően nincs lehetőség a muszlim közös vallásgyakorlásra.
Burmin
2023. május 05. 17:22
Diszkriminációra hivatkozva kérjék a keresztények egy kápolna nyitását az egyetemen de azonnal !!!
zarkakis
2023. május 05. 12:44
Azért, ha a vegyes szoba nem dedikáltan mozlim, igazán megpróbálhatna két imaidő között egy rátermett keresztény csoport bemenni és halkan zsolozsmázni. (pl. délelőtti, déli, délutáni imaóra) esetleg délben egy Úrangyalát... Ehhez csak civil (keresztény) kurázsi kellene (na meg persze keresztény közgázos) és hamar kiderülne, hogy a szoba dedikáltam mozlim, vagy tényleg csak igény hiánya. A BME E épületében is voltak évek, mikor a földszint hátsó részében eluralkodott a szőnyeges imádkozás, de aztán lassan abbamaradt. Tény, hogy a Bartók Béla úton van a közelben egy imatermük.
fado
2023. május 05. 11:44
Több muzulmán több terror
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!