„Példát kell mutatni”

2023. április 26. 18:10

Nekrológ Bajkai Istvánról.

2023. április 26. 18:10
null
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Facebook

„59 év adatott egy páratlanul sokoldalú, csendes szavú muzikális bokszharcosnak, aki korosztályának egyik legkiemelkedőbb jogászaként, döntéseivel, vállalt vezetői feladataival egész életében kizárólag csak a hazáját és a haza üdvét szolgálta.

Egy interjúban mondta az idézett mondatot: »példát kell mutatni«. Ő nem csak mondta ezt, nem csak szélnek eresztette ezeket a divatos szavakat, hanem így is élt: példát mutatott.

Példát mutatott képzettségből: mindig új és új területeken pallérozta magát. Fejből idézett jogszabályokat és törvényeket, de nem csupán a magyar jogrendszert idézte azonnal, hanem ismerte az angolszász és a kontinentális jogot is. Példát mutatott nekünk a bölcsesség erejéből is: csak akkor szólt, ha oka volt rá, de akkor mindig jó okkal tette. A harsányság szikrája sosem borította lángba személyiségét. Példát mutatott elkötelezettségből és hűségből: a Fidesz alapító tagjaként mindig hű maradt a 'fides' latin szó eredeti jelentéseihez: hit, hűség, bizalom, szavahihetőség. Hű volt önmagához, mert ebben is példát mutatott: szegény sorból jött, ahol a boksz, Papp Laci testtartása és magatartása volt az egyetlen, az utca szabályainál is erősebb törvény.

István életében nehéz kereszteket cipelt, de ez csak arra sarkallta, hogy a helyeset és a jót egyszerre tegye.

Példát mutatott és példát mutat nekünk – nem csupán életében, hanem azon is túl. Megtiszteltetés volt mellette ülnöm számos kuratóriumi ülésen.

Isten nyugosztaljon, István!”

Nyitókép: Szánthó Miklós Facebook-oldala

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csúti törpe
2023. április 27. 09:11
.
I.E.D.
2023. április 26. 19:16
"életében nehéz kereszteket cipelt"- meg a Don pénzes táskáit... Nyugodj békében, consigliere!
Lajoss
2023. április 26. 18:48
Halottról jót,vagy semmit..
Héja
2023. április 26. 18:33
Isten nyugosztalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!