A történelem nem ér véget

2023. március 27. 17:01

Az a beteges uszító, aki legitimál egy számunkra tragikus és elfogadhatatlan helyzetet.

2023. március 27. 17:01
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Sok egyéb vérlázító vélemény mellett például az újságírást a Szovjetunióban elsajátító, az egypárti diktatúra agymosó híradójának moszkvai tudósítója, Hardy Mihály sem tartotta magát a »ha hallgattál volna, nem sorakozol fel a nyilvánvaló hazaárulók nemtelen táborába« közmondáshoz.

(…) a nagy-magyarországos térképen a jelenlegi Ukrajna kárpátaljai területei is magyar földként vannak feltüntetve. Aki ilyet dörgöl az éppen élet-halál harcot vívó ukránok orra alá, az alighanem beteges uszító

– mondja az állítólag megszűnt Klubrádióban. Mi meg úgy látjuk, az a beteges uszító, aki legitimál egy számunkra tragikus és elfogadhatatlan helyzetet. A legdöbbenetesebb, hogy ezek miatt a feljelentgető, kioktató, minden helyzetben a velünk szemben állók oldalára álló »honfitársaink« miatt kell végtelenített csatákat vívnunk egyre rosszabb kilátásokkal; mert nem elég, hogy az ellenérdekelt felekkel, országokkal, nemzetekkel kell küzdenünk az igazunkért, de van egy úgynevezett baloldalunk, »ellenzékünk«, amelyik ebben is az ellenséggel tart. (Gyurcsány legalább tisztességgel ki is mondta, hogy ő nem ellenfél, hanem ellenség.)

Azt pedig felejtsük el, hogy Nagy-Magyarország, mert ilyen sosem volt. Van a Szent István-i, kárpát-medencei Magyarország (ez a par excellence Magyarország), voltak hódítások (Bosznia, Halics, Dalmácia, Nápoly…), amiket sosem tekintett senki Magyarországnak; voltak átmeneti megszállások (török hódoltság), amikor a maradékot pl. Királyi Magyarországnak illetve Erdélyi Fejedelemségnek hívtuk. Jelenleg az országterület egy jelentős része megszállás alatt van, ezért a pillanatnyi ország megnevezése a csonka- vagy trianoni Magyarország. Ne sugalljuk azt a »nagy« jelző használatával, mintha az a korszak a valódi Magyarországtól valami elütő, átmeneti állapot lett volna.”

Nyitókép: Facebook

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. március 28. 12:00
"Azt pedig felejtsük el, hogy Nagy-Magyarország, mert ilyen sosem volt." Szívemből beszél, pontosan ugyanezt gondolom én is, a komcsik hülye relativizáló dumáját el lehet felejteni, ha már végre megbuktak egy ideje.
csak szólok
2023. március 27. 21:02
Kedves "mandi" szemléző. A cikkből itt elhagyott részek nélkül ez egy könnyen félreérthető hülyeség. Máskor az értelmet is idézzétek, vagy adjátok meg csak az URL-t, többet érünk vele.
Akitlosz
2023. március 27. 20:48
A jelenlegi hatalom áll ki a szomszédos országok területi sérthetetlensége mellett. Alkotmányellenesen. Alkotmány alatt természetesen az igazi alkotmányt értem, ami 1946-ig volt érvényben. Az államfő jelölt megválasztása előtt hitlevelet bocsát ki, megválasztása után pedig esküt tesz amelyekben megígéri, hogy az ország szokásait és törvényeit betartja, az ország területét megvédi, az ország elveszített területeinek a visszaszerzésére törekszik. Ez ma nincsen így. Ma Magyarország nem tartja fenn igényét a saját területeire. Még csak semmilyen szimbolikus formában sem.
Akitlosz
2023. március 27. 20:43
"Magyarországnak; voltak átmeneti megszállások (török hódoltság), amikor a maradékot pl. Királyi Magyarországnak illetve Erdélyi Fejedelemségnek hívtuk." A királyi Magyarország is megszállás alatt volt. A habsburg birodalomhoz tartozott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!