Irodalmi pillantás a németországi politikai pártokra

2022. november 18. 10:22

Nehéz szavakat találni, amikor megpróbáljuk átlátni az egyre kaotikusabbá váló németországi politikai összképet.

2022. november 18. 10:22
null
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„Christlich-Demokratische Union (CDU) (Kereszténydemokrata Unió): Németország alapértelmezett beállítása szerinti kormánypártja. Eltérő rendelkezés hiányában a CDU kormányoz. Németország modern demokráciaként eltöltött 73 évéből (1949 óta) 52 évig (1949-1969, 1982-1998, 2005-2021) CDU vezette kormányok voltak hatalmon.  A választóknak szóló fő üzenetük az, hogy tudják, hogyan kell kormányozni.

A NEM kormányzás (2021-től) súlyos identitásválságba taszította a pártot. Kik vagyunk mi, ha nem vagyunk hatalmon? Nem igazán tudják eldönteni, hogy jobbra, vagy a politika zöldebb oldala felé mozduljanak-e, vagy épp a politikai középutat keressék (de azt ma elég nehéz megtalálni).

Van egy német pszichológiai bestseller Richard David Precht tollából »Ki vagyok én, és ha igen, hányan?« címmel. Mintha csak a CDU jelenlegi állapotának leírása lenne."

Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2022. november 18. 20:14
Németországban egy jobb olali párt van, az AFD.
Ekeke
2022. november 18. 14:02
"Sok CDU-s politikus legszívesebben már abbahagyná az önvizsgálatot, és inkább újra kormányozna. Ehhez azonban választásokat kellene nyerniük. Aztán koalíciós partnereket is kellene találniuk. Választói támogatottságuk jelenleg 27 százalékon áll (INSA/BILD, november 06.). A nemzeti konzervatív AfD (15%) tabu, mert az összes többi párt náciknak tartja őket. A három kormánypárt közül - SPD (21%), Zöldek (17%), FDP (8%) – bármelyik megfelelne, de kettőre lenne szükség." Ha valamikor végre újra komolyan veszik a saját keresztény jobboldaliságukat( én erre jelenleg bevallom, nem sok esélyt látok) és elhajtják a weber manfrédokat akik tönkre tették a CDU/CSU-t az EP-be is, akkor bizony össze kell állniuk az AfD-vel... Mint Ausztriában, ahol a sok évtizedes Néppárt lassanként összeállt a Szabadságpárttal.
dezilluzionista
2022. november 18. 14:02
Okoskodó.
luzitanxaver
2022. november 18. 12:30
,,A Zöldek pedig pragmatisták által vezetett utópisták.,, Arrafelé talán és legfeljebb Özdemirt lehet (nagy jóindulattal) pragmatistának nevezni. Meg Boris Palmert, aki vezető sose volt, viszont a kizárása folyamatosan napirenden van (ha még nem történt meg).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!