Ötszázöt évvel később – a reformáció napjára

2022. október 31. 08:31

Ez számomra a reformáció. Adta nekem anyanyelvemen a Szentírást és rajta keresztül Isten szó szerint éltető, hűséges társaságát.

2022. október 31. 08:31
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Hogyan is oldjam meg ezt az emlékünnepi jegyzetet? Évről évre sokasodó töklámpások keltapogány szörnyvigyoránál tekerjek egyet a verklin, hogy Luther a wittenbergi vártemplom kapujára kiszegezte a kilencvenöt tételét – aztán fogjak kéretlenül a hit általi megigazulás tanába?

Érdekesebb lesz a jegyzet attól, hogy némileg kerek az eltelt időköz, mert 1517 és 2022 között félezer és öt év telt el?

Idézzem-e a félig református, félig katolikus hátterű Illyés Gyulát, aki nemcsak számon kérte – igazságtalanul – a reformátorokon a későbbi vallásháborút, de azt is megkérdezte a reformáció genfi emlékműve előtt: „Hiszed, hogy volna olyan-amilyen magyarság, ha nincs – Kálvin?”; majd élete vége felé azt nyilatkozta,

Vagy próbáljam inkább elhatárolni a reformációt és a kapitalizmust egymástól, csak mert Max Weber emlékezetesen elővezetett egy szociológiai feltételezést, miszerint a protestáns munkamorál és a puritán takarékosság kezdetben hajtóereje volt a kizsákmányolást legalizáló tőkefelhalmozásnak? Tegyek érvelési kísérletet arról, hogy ennek inkább az örök bírvágyhoz, szerzési ösztönhöz és a hittől eloldódott buzgó vallásossághoz lehetett némi köze egy adott történelmi időszakban?

Legyek olyan szereptévesztésben (kicsi fundi zsurnaliszta), hogy arról prédikáljak, itthon

Hirdessem meg, hogy napjainkban új – szüntelen – reformálódás kellene (semper reformare) a nyáldicsire ringatózó hangulatkeresztények és a genderelméletet ünneplő „progresszív keresztények” szorításában, lévén, hogy mindketten „csak” a Bibliát hagyják újra eltemetődni?!  

Nem – de hopp, innen már tudom, mit teszek. Egyperces mesét mondok, igazat, egy válságos, kerek hónapig tartó életpillanatomról.

Autóbaleset, ami halálos volna, ha nincs az az életmentő műtét. Fényes délben elsötétül minden, miután kivágnak a vezetőülésből és a kocsi mellett beadják neked a morfiuminjekciót. Sötét a mentőhelikopterre várva a fűben. Sötét utána, egy hónapig az intenzíven, csak másképpen az… Mert nem tudod, meddig kell mászni, mászni fölfele a végtelen mély, szurokszín gödörből.

Gondolkozni nem tudsz, imádkozni sem, pedig hívő vagy, de a baleset előtt két héttel kívülről megtanult

„Ha azt mondom, a sötétség bizonyosan elborít engem, és a világosság körülöttem éjszaka lesz, a sötétség sem borít el Előled, és fénylik az éjszaka, mint a nappal, a világosság olyan, mint a sötétség.” (Zsoltár 139:11)

Hogy ez a pár sor mit segített nekem!

Nos, ez számomra a reformáció. Adta anyanyelvemen a Szentírást és rajta keresztül Isten szó szerint éltető, hűséges társaságát.

Kívánom ezt mindenkinek. Háború közelít, nemcsak verbálisan sötétül el a világ, de neked legyen kézügyedben a Szentírás, agyadban – szívedben, lelkedben – a fölfénylő Ige.

 

Fotó forrása: Wikipedia

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. november 01. 16:02
Gondoltam, hogy nem érkezik semmiféle cáfolat. Az, hogy neked mi nem tetszik, nem jelöli ki másnak a gondolkodás és véleményalkotás irányait. Remélem, sikerült udvariasan fogalmaznom.
péterx
2022. október 31. 20:29
Sajnos, ez nem "reformáció" volt, hanem egyházszakadás. Az egyház igazi reformátorai a szentek. Mégis, az ökumenizmusnak nincs alternatívája.
Leakis
2022. október 31. 16:11
Amikor megalakultak az első keresztény gyülekezetek Jézus halála után, semennyire sem hasonlítottak a mai katolikus egyházhoz. Amikor egy zsinagóga megtért, úgy kezdett működni, mint a mai református. Ezt a mintát vették át ugyanis még az istentiszteleti rendben is. A mennybe jutás nem felekezet függő mégsem. Az efezusi levél szépen megfogalmazza a lényeget: Kegyelemből van üdvösségetek a hit által és ez nem tőletek van, Isten ajándéka, nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék. 2.8.
Ipolypart
2022. október 31. 11:46
Te szektásnak nevezed a prozestánsokat. Hát akkor te mi vagy? "Minek kell egymáshoz menni,amikor mindenki mást hisz, mást vall????" Színtiazta kirekesztő vagy. Szt.János a kívülállókon nem a kereszténységen belüli kicsit másképp gondolkozókra utalt. Aztán mit gondolsz az első egyházszakadásról, merthogy a protestantizmus egy ág csak. A keleti meg a nyugati keresztények meg külön fa egy gyökéren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!