Mi jön Magyarország „whatever it takes” pillanata után?

2022. október 21. 11:41

A jegybank elnökének mondatai aztán hirtelen fordítottak a hangulaton, a hozamok csökkenni kezdtek miután a piac elhitte, hogy az EKB kész megvédeni az eurót.

2022. október 21. 11:41
null
Beke Károly
Portfolio.hu

„2012. július 26-a nevezetes nap az eurózóna történelemkönyvében, akkor mondta el ugyanis Mario Draghi egy londoni befektetési konferencián azóta szállóigévé vált mondatait:

„Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.”

Magyarra fordítva: az EKB mandátuma keretében kész mindent megtenni, hogy megvédje az eurót, kerül, amibe kerül. Utána még az EKB elnöke hozzátette: és higgyék el, ez elég lesz.

A beszéd háttere akkor az volt, hogy az adósságválság és az elszálló kötvényhozamok miatt a befektetők egyre inkább aggódtak az eurózóna létéért. A jegybank elnökének mondatai aztán hirtelen fordítottak a hangulaton, a hozamok csökkenni kezdtek miután a piac elhitte, hogy az EKB kész megvédeni az eurót.

Sok tekintetben hasonló volt a helyzet a múlt héten Magyarországon: a forint szinte megállíthatatlanul zuhant, a kötvényhozamok emelkedtek, a magas energia-importszámla miatt fellépő euróváltási igény folyamatosan a leértékelődési nyomás alatt tartotta a forintot, miközben a jegybank devizatartaléka elégséges ugyan, de nem bőséges. Ráadásul az infláció szeptemberben már meghaladta a 20%-ot, miközben az MNB véget vetett a kamatemelési ciklusnak”.

Nyitókép: Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Forrás: MTI/Soós Lajos

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. október 21. 18:59
Az infláció máshol is elérte a 20%-ot... és mégsem rendült meg az ottani fizetőeszköz! EZ AZT BIZONYÍTJA HOGY ALJAS KÜLSŐ TÁMADÁS ÉRTE A FORINTOT!!!! -még az is lehet, hogy az EU-n belülről jött a forinttámadás! Én ezt sejtettem, azért a múlthét végén eladtam az összes maradék eurómat... /most már olcsóbban vehetek, és szerintem még olcsóbb lesz!.../
szemlelo
2022. október 21. 16:39
Rosszul fordította magyarra. Amit Draghi bejelentett 2012-ben, arra nem volt mandátuma az EKB-nek. Draghi egy fedezetlen csekket bocsátott ki, a bejelentése kapitális felelőtlenséget tükrözött. A Bundesbank a haját tépte, mert tudták, ha a húzás nem jön be, akkor egész Európa soron kívül fizet, mint a katonatiszt, legtöbbet persze a németek. Szerencséje volt Draghinak, nem merítették ki a keretet. És "szerencsére" a nagy piaci játékosok sem avatkoztak be - vajon miért?
briganti
2022. október 21. 14:32
ez az a pali a róna, a kéri, meg a kardigános mellett aki a múlt heti lottószámokat sem tudná eltalálni....?
krotak
2022. október 21. 13:15
Tetszik vagy sem, az emberben genetikailag kódolt a tisztességtelenség. Akinek zsarolási potenciálja van az zsarol, akinek nyerészkedési lehetősége van, az nyerészkedik. A gázmizéria miatt jövőre drágább lesz a műtrágya, ezért 60 %-kal drágult a tavalyi konzerv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!