Jelentés kérdőjelekkel – az EBESZ választási misszió javaslatai

2022. szeptember 07. 12:28

A misszió értékelése szerint a parlamenti választások és népszavazás lebonyolítása „szakszerű és jól szervezett” volt.

2022. szeptember 07. 12:28
null
Mázi András, Varga Réka
Ludovika

„Az április 3-i országgyűlés választásokat igen nagy figyelem övezte: összesen mintegy 900 megfigyelő ellenőrizte árgus szemekkel a magyar választások tisztaságát; ezek között voltak Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ)-hez tartozó, egyéni és egyéb szervezeteket képviselő megfigyelők is. Az EBESZ ún. teljeskörű választási megfigyelő misszió küldéséről döntött, ez történetében második alkalommal fordul elő. A több mint 300 EBESZ megfigyelő részvételével zajló választások után a szervezet 2022. július 29-én hozta nyilvánosságra végleges jelentését.

Előzménye az volt, hogy 2022 elején 62 európai parlamenti képviselő és 20 magyarországi civil szervezet kérte az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (Office for Democratic Institutions and Human Rights – ODIHR) igazgatójának címzett levélben, hogy a szervezet ún. teljeskörű választási megfigyelő missziót küldjön a magyarországi országgyűlési választásokra. Az EBESZ a január 17-21. közötti ún. szükségletfelmérő misszió ajánlása alapján e kérésnek eleget is tett. A teljeskörű választási misszió igen ritka a szervezet életében: ezt megelőzően csak egyetlen alkalommal, Bulgária esetén született ilyen döntés. A kanadai volt diplomata Jillian Stirk által vezetett misszió 38 tagját a választások napján az EBESZ 45 államából érkezett 312 megfigyelő segítette. A megfigyelők célja annak értékelése volt, hogy a választás (és a gyermekvédelmi népszavazás) lebonyolítása megfelelt-e a demokratikus választásokra vonatkozó, EBESZ felé vállalt kötelezettségeknek, egyéb nemzetközi kötelezettségeknek és normáknak, valamint a magyar jogszabályoknak.

A jelentés számos észrevételt tett, részletesebb elemzéssel kísérve. Ezek közül a legfontosabb, hogy a misszió értékelése szerint az április 3-án megtartott parlamenti választások és népszavazás lebonyolítása »szakszerű és jól szervezett« volt. A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy a megfigyelők az általuk meglátogatott szavazókörök munkáját pozitívan értékelték, csupán néhány, a választás titkosságával és a szavazatszámlálási és összesítési folyamat átláthatóságával kapcsolatos, kisebb jelentőségű problémát észleltek.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TMATMA
2022. szeptember 07. 23:53
Az EBESZ megfigyelőit, kár volt beengedni Magyarországra.
istvanpeter
2022. szeptember 07. 16:20
Semmi konkrét kifogást nem voltak képesek felmutatni, csak az általános kötözködés és bogarászás a jellemző.
balbako_
2022. szeptember 07. 16:03
Ez volt a sorsdöntő és zseniális húzás a kormány részéről! Megszopta a Soros csapat, mert elhitték a saját maguk terjesztette hazugságot, hogy itt választási csalás van. (Volt is, a Parázna Borókáé és a most kipattan nyugati milliárdok ügye. mindkettő az ellenzék sara.)
zakar zoltán béla
2022. szeptember 07. 15:11
42310.........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!