Az elhibázott uniós politika fájni fog mindannyiunknak

2022. július 14. 10:55

Egy globalizált világban csak tompítani lehetséges a ránk háruló terhet, kikerülni teljesen sajnos nem.

2022. július 14. 10:55
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Tegnap este bizonyára sok magyar családban vettük elő a gáz- és áramszámlákat, azt bogarászva, vajon túllépjük-e a rezsicsökkentett tarifát? (Mi nagycsaládosként is, igen.)

Az értetlenkedés, máshol a felhorgadás vagy a kétségbeesés előtt azonban érdemes higgadtan végiggondolni, mi miért történik.

Egyfelől az alapfogyasztást még most is a piaci ár ötöde-hatoda értéken használhatjuk, ami – bár a támogatott mennyiség a tegnapi döntés nyomán csökkent – a nyersanyag árának elszabadulása miatt a rajta lévő állami kompenzáció így is folyamatosan, meredeken nő. (50 ezret kellene fizetni, és ebből az állam áll 42-t…)

Fontos minden alkalommal tudatosítani azt is, hogy »mások bűne nem a mi hibánk«, de egy globalizált világban csak tompítani lehetséges a ránk háruló terhet, kikerülni teljesen sajnos nem.

A háború kezdete óta világos a magyar álláspont: ez NEM a mi harcunk, nem tehetünk az arra adott öngyilkos európai válaszok következményeiről (energiaválság, infláció, fenyegető élelmiszerválság), amelyek egyre inkább húsbavágóak Európa-szerte.

És mégis, alóluk mi sem vonhatjuk ki magunkat – ahogy anno egy másik ukrajnai történés is érvényesítette magát rajtunk. Csernobilról se tehettünk, mégis megkaptuk…

De van más baj is. Még mindig mintha mákonyos álomban élne az öreg kontinens. Hagyja, hogy döntéshozói nyilvánvaló érdekeivel szembe kormányozzák közös hajónkat.

Az ébredés ebből az önbecsapós álomból egyre közelebb van: az ősz hűvös fuvallatai, a heti bevásárlás költségeinek gyors emelkedése, az egyre nagyobb számban érkező menekültek jelenléte kijózanító lesz.

Igen, az elhibázott uniós politika fájni fog! Mindannyiunknak.

De még mindig nem kenne késő orvosolni a bajt: fegyverszünetre, békére törekedve. Ez is nehéz út, de más irány a mélyülő válságból való kilábaláshoz egyszerűen nem vezet.

Imádkozzunk a döntéshozók bölcsességéért!”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claudius1
2022. július 14. 22:55
Letiltott őnagysága a facebookon. Minden fideszes egy idióta jobbágy.
pemete jakab
2022. július 14. 19:39
"Egy globalizált világban csak tompítani lehetséges a ránk háruló terhet, kikerülni teljesen sajnos nem." A Fidesz úgy "rendbe tette" az országot, hogy üres államkasszával megy neki a mostani krízisnek, sőt diplomáciailag is egyre jobban elszigetelődik. Ez azt jelenti, hogy ahonnan kaphatnánk pénzt, azok már nemigen kérnek Orbánból, akik meg az ideológiai bajtársai, azok nem adnak.
kolozsv
2022. július 14. 18:48
Hülyékkel vitázni nem lehet.
Namond
2022. július 14. 18:37
Az elhibázott uniós politika csak és kizárólag Orbán elhibázott költségvetési politikájának, irritáló politikai kommunikációjának, hiú felelősség áthárító személyének köszönhetően árthat hazánknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!