A kultúra leigázása

2022. június 13. 16:21

A neoliberalizmus nem igáz le népcsoportokat, radikalizálódása azonban mégis félreérthetetlen.

2022. június 13. 16:21
null
Borbándi Dániel
Index

„Ha van tanulság, amelyet levonhatunk az elmúlt évszázadokból, akkor az egyértelműen az lehet, hogy eredendően jobbító szándékkal megformált politikai ideológiák egy szempillantás alatt képesek radikalizálódni. A felvilágosodás zászlajára tűzött ikonikus jelmondat, a szabadság, az egyenlőség és a testvériség igénye hallatlanul nagy reformnak számított, melyhez egyszerre volt szükség a kollektív társadalom iránt elkötelezett pragmatikus értelmiségre, egy legalább részben kompromisszumra és önreflexióra képes elitre, és a saját autonómiáját megélni és megvallani képes (kevésbé kiváltságos) társadalmi többségre. 

A 21. század legnagyobb tragédiája egyfelől a társadalmi szerepét tagadó, felelősségét pedig hárító értelmiség, a szociopátiától megrészegült céges- és politikai elit, valamint az öntudatlan tömeg, melyek között az egyetlen társadalmi kohéziót az az újfajta kapitalista rendszer adja, melyet az emberiség a globális háborúk lezajlása után rendezett be magának.

Pedig a 20. század örök érvényű mementója egyértelműen az kellene, hogy legyen számunkra, hogy bár a szabadság, az egyenlőség és a testvériség jó irány, a három közül egyik sem magasabb rendű a másik kettőnél. Az emberiség azonban nem tanul; a testvériség felsőbbrendűsége nyomában a Harmadik Birodalom és egy világégés járt, az egyenlőség felsőbbségének hirdetői pedig lassú rothadásba taszították a fél világot, melynek paradox voltát George Orwell 1984 című regénye leplezte le a leghatásosabb módon.

A neoliberalizmus ezzel szemben nem igáz le komplett népcsoportokat, nem hoz létre keményvonalas politikai diktatúrákat, fű alatt történő radikalizálódása azonban mégis félreérthetetlen, és nem kevésbé veszélyes. Sőt, új vizekre evez: a kulturális teret kívánja meghódítani, amelyhez a kommunizmus és a fasizmus barbárjainak a cenzúrán és a könyvek égetésén kívül nem volt valódi hozzáférése.”

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2022. június 14. 07:06
A neoliberalizmus a fasizmus és kommunizmus keveréke azzal a különbséggel, hogy még nyomokban sem tartalmaz semmilyen értéket, célja társadalmak teljes szészakítása, ekként társadalmi önvédelelmre alkalmatlan egyének létrehozása, majd felettük az uralom átvétele.
Trombitás Keresztély
2022. június 14. 01:04
Orbánnak valaki szóljon, hogy Orwell elrettentésül szánta az 1984-et, nem használati útmutatónak!
Hangillat
2022. június 13. 22:26
A 3 szó sokak számára hívó erejű volt, de a régi rendszerből is sokan a szabadságukat veszítették, mások mindjárt egyenlőtlenebbek lettek , néhányan 'fejvesztve' helyben maradtak... A cél a háttérből jött , az izgága franciák gyilkolásszák már le a nemességet, a katolikus értelmiséget sem involválták,templom-raktároztak. Nem sokáig kívánta ezt az istenadta nép. A XX. teli volt avantgárd irányzatokkal, sok-sok vezetővel, akik bizony megmondták a tutit. A kapitalizmus jobban megfizette a tömegeket, kényszerből, mert ideológiai és életszínvonalban verseny volt. Sokkal több diplomás öntudatosodott, mint akik öntudatlankodtak. A világcégek inkább a minőséggel, a profittal foglalkoztak, velük meg a szakszervezetek. mint egyébbel. A Harmadik Birodalom kezdetben a megalázottságra, a kisember nyomorára épült, amelyből lett az, hogy a hollandoknak , bár testvérnép lenne nyelvileg is ebből csak a lenézés jutott. A magyarok ? volt... holokauszt..., Gulág, Recsk, kitelepítés, csengőfrász... Neoliberalizmus? Nem jó szó,ha a jelenre értjük.PC, Inter/globálnáci, interrasszista, kisebbségek mesterséges kitenyésztése-gender-bender, woke, BLM; nem tűr ellentmondást, betör közösségekbe, magánéletbe. Exponenciálisan, nem lineárisan terjed, médiauralma van. Alice Csodaországa. Új csodaország-óvodásoktól fel gender-bender, Disney - gender, ovisoktól felfelé könyvecskék egyneműek szerelméről... Hollywood és szereposztás...Nem csak cenzúráztak, égettek, barna és vörös irodalom is virágzott-Sztálin-barokk, TTT. Normális és inkább denaturális az ellenpár. A denaturált szesz nem emberi élvezetet szolgál. A denaturált gondolat, lélek, szellem ezt teszi. A denaturált szellem állandóan a világon változtatni akaró kényszert érez; megtalálja a maga férgesét. Talán a foszfor az okozó. Tudósok kimutatták, hogy az emberréválás egy ősmajom hal fogyasztásával kezdődött. A foszfortól évmilliók alatt nőtt a koponya, szaporodtak a neuronok. (Delfinek...?) A poszt-foszforita skála tetején ül a legveszélyesebb egyed, akit a denaturált szelleműek csodálnak. Tudatalattija azt közli, bár a buksi már nem nő, ám a neuronkák még áramlanak be. Ettől a túlnyomásérzettől még magánál is okosabbnak tartja magát. Állandó rácsodálkozás: jé, a világ ilyen.. változtassuk meg! Ellenzőinek még a jelenléte sem kell. Tudatlalattija idegesítően felerősíti ellenfele köröm,haj szőrzet növekedését. Ettől gyűlölködni kezd, amit a másikra ken. Innen a "Mi sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket" Az egyénnel kezdi, akit elnyomottnak tart:" Légy bárki, bármi amit akarsz, Légy légy?!"
Jose
2022. június 13. 22:11
Az az érzésem támadt (szabadság, testvériség, egyenlőség), hogy ha az emberekre bármit rá akarnak kényszeríteni, amit ők (egyelőre) nem akarnak, vagy idegen tőlük, annak egy torz, élhetetlen világ lesz a vége. Ld: nácizmus, kommunizmus. Most a neolibsik akarnak valamit, amit a többség nem akar. Ergo: hagyni kell az emberiséget szabadon fejlődni a saját tempójában. Érdekes, a konzervatívok ezt a módszert vallják magukénak. Na de ilyet? Nem kell forradalom, nem kell progresszió. Nyugalom kell és minden rendben lesz. Nem kell tehát erőszakosan zöldíteni, nem kell mindenkit egyformán szeretni (migrik), nem kell mesterséges rendszereket létrehozni, hagyni kell a szerves fejlődést érvényesülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!