Levélszavazatok: csoda helyett több évtizedes folyamat

2022. április 25. 11:07

A „23 millió román” munkavállalóról szóló üzenet a kampány egyik hosszútávon is komoly következményekkel járó elemévé vált.

2022. április 25. 11:07
Hajdú András
Corvinák

„1998-tól az első Orbán-kormány minden téren változást hozott az 1994-1998 közötti időszakhoz képest. Magyarország a régióban elsőként lett NATO-tag, ami a magyar pártokat tartalmazó szlovák és román kormánykoalíciókkal együtt politikai előnyt jelentett az új kormány számára, amivel határozottan élt is, nem csak a kisebbségvédelem jogi aspektusa szerint. Bővült a támogatási rendszer (pl. Apáczai Közalapítvány), új felsőoktatási intézmények jöttek létre (pl. Selye János Egyetemi Központ), intenzívebbé vált a kormány, illetve a kormánypártok és a határon túli magyar pártok közötti konzultáció. A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény (2001/LXII. tv.), ami később státustörvényként vált ismertté, úgy rendelkezett, hogy – Ausztria kivételével – a szomszédos országokban élő, »Magyar igazolványt« kiváltó személyek kedvezményekben részesülhetnek az oktatás, a kultúra, a tudomány, a munkavállalás, az egészségügyi ellátás és az utazás terén. Az akkori parlamenti pártok közül a szavazás során csak az SZDSZ ellenezte a törvényt, a 2002-es országgyűlési választási kampányban azonban az MSZP is a státustörvény ellen fordult.

A »23 millió román« munkavállalóról szóló üzenet a kampány egyik hosszútávon is komoly következményekkel járó elemévé vált. A Medgyessy-kormány 2003-ban módosította a státustörvényt, megszüntetve az egészségügyi ellátásra és munkavállalásra vonatkozó kedvezményeket, a preambulumból pedig törölte az egységes nemzetre utalást. Az első Gyurcsány-kormány tovább mélyítette az akkori kormánypártok és határon túli magyar politikai szereplők közötti távolságot. A területre szánt források csökkentek, intézmények szűntek meg (pl. Határon Túli Magyarok Hivatala), a 2004. december 5-én, kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában képviselt álláspont a szimbolikus támogatást is megszűntette az MSZP és az SZDSZ részéről, amely kampány gyakorlatilag betetőzte a 2001 óta tartó folyamatot. A népszavazási kampány után a határon túli magyarok körében tarthatatlan állásponttá vált bármilyen témában közösséget vállalni az MSZP-SZDSZ kormánnyal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2022. április 25. 13:23
Ezt mindig sajnáltam: nem jutottunk el oda, hogy egész Romania lakossága 23 millió volt akkor(ma jó, ha 18 millió) és ezért kiurulne Románia!
Pierre
2022. április 25. 12:07
hosszu tavon felepitett valasztasi csalas rendszer.
RasPutin
2022. április 25. 11:30
A „23 millió román” munkavállalóról szóló üzenet a kampány egyik hosszútávon is komoly következményekkel járó elemévé vált. A minden román hány román? """"2. Minden román állampolgár, származására való tekintet nélkül, a Magyar Köztársaság területén érvényes munkavállalási engedély alapján ugyanazokat a munkavállalási feltételeket és elbánást élvezi.""" https://itthon.transindex.ro/?cikk=937
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!