Napjaink globalizmusának mélyre nyúló gyökerei

2022. március 04. 11:37

A 19. és a 20. század teljes diadalt hozott a globalizmusnak.

2022. március 04. 11:37
null
Boros Imre
Magyar Hírlap

„A korábbi nagy ívű történelmi változások időhorizontjához hasonlítva szinte minimális idő volt szükséges ahhoz, hogy a globalizmus felszíni jelenségei szinte teljes terjedelemben ellepjék a Nyugatnak mondott országok élettereit. Három évtizeddel előbb, ha a globális jelző megjelent, ahhoz többnyire valamiféle természeti jelenség kapcsolódott. A légköri jelenségek globálisak, beszéltünk a nyersanyag- és energiahordozók globális nagyságrendjéről, esetleg az emberiség létszámának globális jövőbeli alakulásáról, a pusztító járványok globális visszaszorulásáról. Később volt már szó a piacok és a gazdaság globális voltáról is. (Először Kádár Béla volt MDF-es miniszter élt előszeretettel ezzel a szófordulattal.)

Nincs még egy évtizede annak, hogy a globalizmus egyes antiszociális »termékei« is rázúdultak Európa nyugati felére és Észak-Amerika országaira. Ma ott tartunk,hogy követelik maguknak a hagyományos léptékű, örök emberi létmódok felszámolását és az ő szokatlan, taszító normáiknak kritika nélküli átvételét. A hagyományos közfelfogással homlokegyenest ellenkező jelenségek egész sorát hirdetik meg kötelezően követendő normának. Mindeddig az emberek mozgása államok között jogilag pontosan szabályozott körülmények között, államközi egyezményekben rögzített módokon volt lehetséges. Ma az ide-oda császkálás az »új ige« szerint elidegeníthetetlen emberi jog.”

Nyitókép: Angela Weiss / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. március 04. 19:08
Az eddigi hozzászólások többségéből az érzékelhető, hogy a MH cikk szerzőjének a cikkét vagy nem olvasták el, vagy csak a médiával összenőtt pénz-oligarchia kitartottjai. Én az utóbbira tippelek. Boros úr szakmabeliként pontosan tudja, hogy a magánbankok ellenőrizetlen pénzkibocsájtó jogosítványa kizárólag a kibocsájtó bankok tulajdonosainak értékőrző vagyonelemek formájában történő gazdagodását, a pénzt használók számára pedig pénzbeni megtakarításaik és nominális jövedelmük vásárlóértékének elvesztését idézi elő. Tekintettel arra, hogy az Eurot kibocsájtó EKB-t a FED a 2008-2009-es pénzügyi válságban finoman szólva kisegítette, ennek a pénznemnek a használói a pénzpolitikájukat kénytelenek a FED-del egyeztetni. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az Euron keresztül az USA pénzügyi vezetői nagyon jelentős befolyást tudnak gyakorolni az EU gazdaságpolitikai döntéseire. Ennyit az EU valódi szuverenitásáról.
Lajoss
2022. március 04. 16:29
Már csak ez a tolvaj-párttitkár hiányzott..
szemlelo
2022. március 04. 15:41
Érdekes megfigyelni, hogy megint a hozzászólások többsége a moslékos megmondóktól jön. Akik ideböffentenek magvas, okoskodó kijelentéseket, indoklás, érvelés nélkül. Erre képesek.
az ember
2022. március 04. 15:33
Ez egy általános iskolás fogalmazás színvonalát alig üti meg. Nagy károkat okoznak a jobboldalnak a Borosshoz hasonló nagyon együgyű emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!