Válasz Jakupcsek Gabriellának

2022. február 15. 14:09

Nem léteznek áldozattípusok, áldozathibáztatás viszont igen.

2022. február 15. 14:09
null
Antoni Rita
Antoni Rita
24.hu

„Február 4-én a Péntek Esti Partizán vendége Jakupcsek Gabriella televíziós műsorvezető volt. A felvételt a csatorna, megadva ezzel a tudósítások alaphangját, a »Kiherélte a férfiakat a #metoo« címmel töltötte fel. Holott nem feltétlenül ez volt az adás legproblematikusabb része, ráadásul a beszélgetés egésze a #metoo létjogosultságáról is árnyaltabb képet adott. Kattintásvadászatnak mindenesetre megfelelt a kiragadott félmondat: sokan úgy bólogattak Jakupcsek e szavain, és sajnálkoztak a férfiak intim testrészei felett, hogy nem hallgatták végig a közel másfél órás műsort. Az idézet, tény, elhangzott. Ugyanakkor ennél fontosabb, hogy Jakupcsek, akár akarta, akár nem, saját tapasztalataival is alátámasztotta a #metoo mozgalom létjogosultságát. (...)

Jakupcsek szerint a #metoo miatt a férfiak ma már »nem mernek elindítani egy tetszésnyilvánítást a munkahelyükön«. Mindenekelőtt, nem is biztos, hogy az ilyesmit ott kellene »elindítani«: a munkahely alapvetően nem az ismerkedés, hanem a szakmai együttműködés terepe. Ugyanakkor abban igaza van a műsorvezetőnek, hogy hasonló foglalkozású, érdeklődésű, tartósan összezárt, így egymást jobban megismerő emberek csoportján belül valószínű, hogy lesznek olyanok, akik megtetszenek egymásnak. Az a szituáció, amikor valaki kulturált módon érdeklődést fejez ki egy kollégája iránt, és (tudva, hogy a hallgatás nem beleegyezés!) azonnal és bármiféle »megtorlás« nélkül visszakozik, ha nem kap semmilyen, kifejezetten pozitív visszajelzést, szintén lehet kellemetlen a célszemély számára – ezért kell a főnököknek különösen körültekintőeknek lenniük a beosztottakkal való viselkedésükben –, de önmagában, egyszeri előfordulással, nem tolakodó modorban zaklatásnak nem tekinthető. A #metoo ugyanakkor a kölcsönös vonzalmaknak soha nem akart gátat vetni: azon helyzetek ellen lép fel, amelyekben az egyenlőtlen hatalmi viszonyok és a kezdeményező fél inkorrekt viselkedése miatt a másiknak nincs lehetősége vagy bátorsága a direkt vagy indirekt szexuális közeledésre nemet mondani.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JoOnny
2022. február 16. 00:13
Xx
Járványfigyelő
2022. február 15. 20:22
Rúzsozott rozmár, világszám.
NTLLK
2022. február 15. 19:49
Nézem a képet... És látom a problémát.
Esvány
2022. február 15. 19:45
Megint jönnek, okoskodnak.... Az OPNI meg ott áll üresen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!