Vastag Tamás a háborús álhírek veszélyeire figyelmeztet

2022. február 25. 11:34

A médiatudatosság nagykövete a Telex által tovább terjesztett kamu videón keresztül mutatja be, hogyan ellenőrizhetjük egy tartalom valóságalapját.

2022. február 25. 11:34
null

Az ukrán háborúban is születnek álhírek, ezért – mint mindig a kiélezett helyzetekben, most is – szükségünk van a médiatudatos és kritikus hírfogyasztásra, állítja Vastag Tamás az ojim.hu-n. A médiatudatosság nagykövete azt írja, reggel egy Telex-cikkben megjelent videót küldött az egyik ismerőse, amelyben katonai légi járművek repülnek egy lakóház felett. A kommentelők azonban felhívták a figyelmet a videó alatt, hogy a poszt fake news, a felvétel nem friss, hanem egy korábbi légiparádés eseményen készülhetett. 

A Transzparens Újságírásért Alapítvány képviselője elismeri, ő is majdnem beleesett a csapdába, ezért úgy döntött, megpróbálja pár lépésben elmondani, hogyan lehet kiszűrni az álhíreket. Elsőként azt ajánlja,

vizsgáljuk meg a forrást!

Habár a Telex sokak számára megbízható forrást jelent – állítja Vastag –, még ők is beleeshetnek abba a hibába, hogy olyan felvételt közölnek, amely forrásának nem néztek utána, ez történhetett, hiszen a videót azóta törölték oldalukról. A felvételt Meeru Ansari tette ki, aki  biztosan nem Ukrajnában él. Fő témái Pakisztán és a háborúk.

A második tanácsa, hogy nézzünk a címeken túl, olvassuk el a kommenteket, ekkor látható lenne, hogy a felvétel nem Ukrajnában készült, valamint arra is, hogy ez egy légiparádés felvétel. A

forrás és a reakciók megfigyelése

gyakran már elégségesek arra, hogy felismerjük, ha valótlan híreket/képeket látunk – jelenti ki a médiatudatosság nagykövete.  

Ha a cikk direkt az erős érzelmek kiváltására apellál, az éppen olyan gyanús, mint ha nincs olyan megszólaló a cikkben, aki hitelesítheti annak tartalmát – jelenti ki Vastag Tamás.

(Nyitókép: Ez valódi fotó a háborúról. Ukrán katonák vizsgálják egy lelőtt repülőgép roncsait Kijevben 2022. február 25-én. MTI/AP/Oleksandr Ratushniak)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. február 26. 00:07
Több a fakenews, mint eddig bármikor, bőven 90% felett járhat az arány. Nagy részük kiszűrhető odafigyeléssel, a különböző hírek egybevetésével. ''Ukrán bevonuló'' búcsúzik sírva a családjától, miközben a háttérben a családot (és nem a bevonulót) elszállító autóbusz van orosz és nem ukrán felirattal stb. Az a tét, hogy bármit le lehet az emberek torkán nyomni?
Frankie Bunn
2022. február 25. 14:26
MANDI, TI SE TERJESSZETEK FAKE-t! FELELŐS SZERKESZTÓ !! KAMU A SZOVJET ZÁSZLÓS VIDEO IS !!!
Járványfigyelő
2022. február 25. 13:33
"még ők is beleeshetnek abba a hibába" :-DDDDDDD Ők IS! :-)))))
luzitanxaver
2022. február 25. 12:17
A (dez)információs háború már a tegnapi események előtt is magas hőfokon égett, tegnap óta pedig csúcsra jár - mindkét oldalon. Még szerencse, hogy itt legalább vannak nekünk T. Péter-szintű mesemondóink, hogy eligazítsanak az információs káoszban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!