Tűzzel játszik

2021. november 04. 22:32

Dodik szavaiból akár úgy is tűnhet, 1995 óta nem volt ekkora veszélyben a balkáni béke.

2021. november 04. 22:32
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Milorad Dodik, a boszniai államelnökség szerb tagja a »nagyok« példáját láthatja maga előtt, amikor a Boszniai Szerb Köztársaság elszakadását pedzegeti. Nemrégiben azt sugallta, ha bajba kerülne, Oroszország és Szerbia is a segítségére sietne. Ebből persze egy szó sem igaz, de azzal is fenyeget, hogy saját fegyveres erőt hoz létre, ami a boszniai háborút lezáró daytoni megállapodás súlyos felrúgása lenne. 

Dodik szavaiból akár úgy is tűnhet, 1995 óta nem volt ekkora veszélyben a balkáni béke. A boszniai szerb vezető úgy viselkedik, mintha egy emberként állna mögötte a helyi szerb lakosság, amiről viszont szó sincs. Belpolitikai helyzete ingatagabb, mint valaha, a szerb lakosság egyre frusztráltabb a rendkívül alacsony életszínvonal miatt. Dodik pártja a legutóbbi önkormányzati választáson Banja Lukát már elvesztette, s az ottani, amúgy szintén nacionalista polgármestert, Drasko Stanivukovicot állítólag már a boszniai szerbek legfőbb pártfogója, Aleksandar Vucic szerb elnök is Dodik elfogadható alternatívájának tartja.

Dodik képtelen volt tanulni a múlt hibáiból és abból, hogy a nagy szerb ideológia hangoztatásával, illetve a nacionalizmus szításával éppen saját nemzetének okozza a legnagyobb károkat. Azt gondolhattuk, a néhai jugoszláv, majd szerb elnök, Slobodan Milosevic sorsa intő jel minden balkáni politikus számára. De sajnos a hatalom megtartásáért egyesek még az amúgy sem békés térség lángba borítását is megkockáztatnák.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. november 05. 09:43
tó biás
darázs
2021. november 05. 07:59
szerintem a világbékét pont a népszara gazdái veszélyeztetik, az internácik. Az ő felfogásuk szerint vannak jó népek (albán, ukrán, román, nigger, muzulmán, zsidók-a múltban stb.) és átok fajzatok (magyar, szerb, orosz, kurd, zsidók felzárkozóban, heterók, fehérek)
Pandaka pygmaea
2021. november 05. 07:21
(Aki végigolvasta, megnyugtatna, hogy azért legalább egyszer le van írva a cikkben, hogy "Orbán"?)
Knerten
2021. november 05. 06:57
Napi jólfizetett rettegés: pipa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!