Heti színes

2021. október 20. 08:01

A GKI még a 2008-as államcsődközeli időkben is önfeledten ünnepelte Gyurcsányék gazdaságpolitikáját.

2021. október 20. 08:01
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Az Orbán-kormány várható pénzügyi összeomlásáról ezen a héten Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese vizionált (24.hu). Hagyomány ez arrafelé nemzeti kormányok országlása idején, főképp választások előtt. E műfajban a GKI utolérhetetlen; viszont ugyan­ők még a 2008-as államcsődközeli időkben is önfeledten ünnepelték Láriferi csapatának gazdaságpolitikáját. A katasztrofális IMF-hitelfelvétel előtt Közeledő euró címmel még egy ujjongó himnuszt is megjelentettek – rajtuk derült a kontinens. Bár a kétségbeejtő írások egy kaptafára készülnek, azért látni, hogy előadóik igyekeznek színezni a marhaságaikat. Karsai elemzése is derűs olvasmány.

Emberünk azt mondja, bár Magyarország gazdasági növekedése európai viszonylatban jól mutat, ő már látja, hogy a hatalmas költekezésnek meglesz a böjtje. Hiszen miközben a kormányzat erőltetett növekedést generál, a kedvező nemzetközi és hazai konjunktúrára még a költségvetés és a nemzeti bank is rátett egy lapáttal. Itt a baj.

Bár az államadósság 2019 előtt valóban csökkent, öt-hat év múlva jócskán megnövekedhetnek a nyugdíjkiadások, ami szűkítheti a mozgásteret. Ráadásul nem tudni, hogy az újjáépítési alapból és az új költségvetésből mikor kapunk újra forrást, merthogy vita zajlik, teljesítjük-e a megszabott feltételeket. Márpedig ha az uniós pénzáramlás megakad, nagy lesz a baj, huhogja Karsai látnok, aki azt is hozzáteszi, olyan célokra költ az Orbán-kormány, aminek semmi köze a válságkezeléshez és a gazdaság talpra állításához. Mindjárt fel is sorol néhány pazarló tételt: határon túli magyarság segítése, sportfejlesztés, egyháztámogatás… Nos, ők, Karsaiék jönnének tavasszal.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. október 20. 11:02
A GKI Gyurcsányék házi jósdája volt, de kiszolgált másokat is azon az oldalon. Egyetlen jóslatuk sem jött be, egyetlen elemzésükből sem következett soha semmi előremutató. Napi igényeket szolgáltak ki, most is ezért reaktiválódtak, hátha kapnak valamit a koncból
Berecskereki
2021. október 20. 10:27
A GKI olyan mint az időjóslás. ,,A GKI Gazdaságkutató legutóbb két héttel ezelőtt módosította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó kilátásait, akkor a korábbi 3%-ról 2.7%-ról csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését. Ezúttal még inkább pesszimistábbá vált a GKI, ugyanis az idei GDP-növekedési előrejelzését 2%-ra rontottal le (két hét alatt harmadával vágta vissza a prognózisát), míg 2009-re 0.5%-os növekedési ütemmel számol, ami hatoda az egy hónappal ezelőtti várakozásnak. ,, https://www.portfolio.hu/gazdasag/20081027/mar-a-gki-is-pesszimista-jovore-05-kal-novekedhetunk-2-104967 A GKI által készített elemzésben az állították, hogy az uniós támogatások nélkül 2010-2017 közötti időszakban mínuszba ment volna. Az elemzésnél azonban nem vették figyelembe, hogy a támogatások több, mint fele import beszerzéseket fedezett. Az import pedig nem számít bele a magyar GDP-be. Ezt egy közgazdasági középiskolás is tudja. A GKI elemzői nem tudják? Infláció. Az inflációval akkor van probléma, ha meghaladja a jövedelem, a bérek növekedését. Ez azonban nem áll fenn. A forint árfolyamára számos bel- és külföldi tényező gyakorol hatást. A 2010 előtti helyzethez hasonlítani pedig nem lehetséges, mivel százmilliárdokba került, hogy az MNB alacsony sávba tartsa,hogy amikor csatlakozunk az euró övezethez minél kedvezőbb legyen az átszámítási kulcs. Még legalább egy fél tucat tényezőt lehetne felhozni, cáfolva a GKI megállapítását. A GKI esetében is úgy néz ki, mintha előre meghatároznák,hogy milyen eredményt kell kimutatni, majd hozzáválogatják az érveket.
A ráció prófétája
2021. október 20. 09:00
"öt-hat év múlva jócskán megnövekedhetnek a nyugdíjkiadások" Ez szuper előrejelzés. Nemhogy az elkövetkező kormányzati ciklusra akar okosat mondani, hanem az azt követőre. Ráadásul feltételes módban. "Megnövekedhetnek". Viszont elgondolkodtam, hogy a magánnyugdíjpénztárak rendbetétele nélkül most ott tartanánk, hogy a legtöbb befizető már a magánnyugdíj pénztárakba fizetne be, miközben a manyuposok közül még csak elvétve lenne egy-egy nyugdíjas. Vagyis jelenleg az állam fizetné a nyugdíjakat, miközben a befizetések nagy része a pénztárakhoz menne.
balbako_
2021. október 20. 08:57
Ezzel szemben is IMF szerint https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210629/jelentosen-felfele-modositotta-a-magyar-gazdasagra-vonatkozo-novekedesi-elorejelzeset-az-imf-490260 Vagy az EU adatok alapján https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210817/a-regio-csucsara-es-europa-dobogojara-raketazott-a-magyar-novekedes-496832 Karsai Gábor és az ő műintézete itt nem rúg labdába
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!