Minden határon túl: a libertáriusok és a korlátlan migráció

2021. október 26. 10:27

A helyzet az, hogy Orbán Balázs jött ki jobban ebből a vitából.

2021. október 26. 10:27
null
Seres László
Seres László
az individualista

„Én is ott voltam azon a NER-es kultúrában igen szokatlan múlt heti rendezvényen, amelyen a kormány reprezentánsa élő, nyílt  vitát vállalt a migrációról 1) egy amerikai professzorral, aki a korlátlan migráció híve, 2) egy menedékkérőket segítő magyar civil szervezet vezetőjével. A helyzet az, hogy Orbán Balázs jött ki jobban ebből a vitából, pedig véletlenül sem vagyok a híve annak, amit kormánya hosszú évek óta migránsügyben előad – kivéve azt a jogos igényt, hogy valamilyen módon korlátozni kell az illegális migrációt.

Azért is voltam meglepve, mert Bryan Caplan az egyik legismertebb szabadpiaci libertárius közgazdász, akit hallva viszont azt éreztem, szintén valahol libertáriusként, hogy nem ugyanazon a bolygón élünk. Caplan professzort ennek a nemrég magyarul is megjelent könyvének a védelmére hívta meg a kiadó, de – fontos és rokonszenves – érvei teljesen elmentek egyrészt az államtitkár, másrészt a valóság mellett. (Addig nem akartam erről az egészről írni, amíg el nem olvastam a könyvet, ez most megtörtént.)

A Szabad a pálya alaptézise nagyon egyszerű: jöjjön, akinek jönnie kell. Nálunk, a gazdag Nyugaton van jólét, munkahely és lehetőség, odaát, a harmadik világban vannak embermilliárdok, akik elvándorolnának a nyomorból és a kilátástalanságól, hát nyissuk meg a határokat, és mindenki jól jár. A bevándorlás alapvetően egy üzleti tranzakció, a lakhatás költségei és a munkaerőpiac lehetőségei az irányadóak, hely ugye bőven van itt is, Amerikában is, ahol le lehet telepedni. Aki pedig nem így látja, az az innumeracy vétkét követi el, képtelen a számokat értelmezni, azt, hogy a legképzetlenebb bevándorló is csak kimutatható hasznára van a befogadó társadalomnak, win-win. Hogy aztán az otthagyott hazájukkal mi lesz, nem szempont eszerint.”

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afium
2021. október 26. 21:50
"pedig véletlenül sem vagyok a híve annak, amit kormánya hosszú évek óta migránsügyben előad – kivéve azt a jogos igényt, hogy valamilyen módon korlátozni kell az illegális migrációt." Pedig a kormány sem akar lényegében semmi mást, mint "valamilyen módon korlátozni az illegális migrációt". Ha értenénk legalább egymás szavát...
Viribus Unitis
2021. október 26. 13:36
"Én is ott voltam azon a NER-es kultúrában igen szokatlan múlt heti rendezvényen".... Ez érdekes mert én elég sok vitát láttam nem is olyan rég, nyár végén Garázsviták címmel, a HIR TV műsorán pedig rendszeresen újságírói, politikusi szinten csaphatnak össze vélemények heti rendszerességgel. Azt nem állítom, hogy a műsorvezetés nem részrehajló, de van vita lehetőség. Szóval egy hazugsággal indítani.... Nem korrekt, még akkor sem, ha elismeri a teljesítményt.
lvjtn
2021. október 26. 12:20
Seres László szellemi fejlődése az anarchistából libertáriussa, onnan kinzervatív liberálissá szép dolog, itt meg is rekedt, van egy vörös vonal, amit nem tud (akar) átlépni, egyszerűen képtelen elengedni az individualizmusát és nem érti, hogy az egyéni szabadságjogok mennyire szerves részei a konzervativizmusnak is pl. a keresztyén és zsidó vallások sarkalatos eleme az isteni ajándék, a szabad akarat, ez gyökere a szólásszabadság konzervatív védelmének. ugyanígy a törvény előtti egyenlőség sem liberális találmány, Jézus megmondta, hogy az emberek cselekedeteik és nem származásuk szerint lesznek megítélve summa summárum, semmi szükség liberalizmusra azond dolgok védelméhez, amiket Seres is szeret, csak nem tudja elengedni ezeket a mérgező gyökereit ami azért kár, mert amúgy azon kevés balos gyökerű emberek egyike, aki képes belátni, ha tévedett
Aerion
2021. október 26. 11:50
Hát ez nem kérdés. : ) De mégis, ki mire számított? Hogy majd a szarból lesz az arany? Ugyanmár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!