Az előválasztás biznisz a kutatócégeknek (is)

2021. szeptember 03. 07:50

Mindenkit óva intenék azonban attól, hogy komolyan vegye ezeket a közvélemény-kutatásokat.

2021. szeptember 03. 07:50
null
Nagy Dániel
Nézőpontok

„Sok jel utal arra, hogy az előválasztás előre leegyeztetett menetrend mellett zajlik, elég csak abból a számból kiindulni, hogy 11 olyan hely van már most az országban, ahol lényegében a választókerületi jelölt esetében érdektelen a választás, mert csak egy induló van. Érdemes azonban egy másik aspektusból is megvizsgálni a kérdést, márpedig a közvélemény-kutatók nézőpontjából.

Rengeteg kutatás jelenik meg, amelyben nem csak a miniszterelnök-jelölt-jelölti verseny eredményeit pásztázzák a kutatócégek, hanem még olyan merész kutatások is előkerülnek, amelyek választókerületi szintre is előzetes eredményekkel kecsegtetnek. Mindenkit óva intenék azonban attól, hogy komolyan vegye ezeket a közvélemény-kutatásokat, hiszen a vélhetően pár százalékos részvételi arány jelentős mértékben fogja meghatározni a végső eredményt – nem beszélve a »független« szavazatszámlálók elfogulatlanságáról.

Ha abból a tényből indulunk ki, hogy 2019-ben 60 ezer ember vett részt a budapesti előválasztáson, ami a saját tábor 20, a teljes népesség 5-6 százaléka, akkor idén is várhatóan ekkora részvétellel lehet számolni. De legyünk nagyvonalúak az ellenzékkel és mondjuk azt, hogy sikerült aktivizálni a tábort és 1 millió ember szavazni fog az előválasztáson. Ez a kutatások esetében azt jelenti, hogy 1000 fő esetében 100-120, 500 fő esetében 50-60 ember véleményét veszik figyelembe. Ilyenkor pár százalékpontos eltéréseket spanyol viaszként tálalni minden csak nem a szakmaiság csúcsa.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. szeptember 03. 13:45
A melegek es a leszbika! Vonzó!
Syr Wullam
2021. szeptember 03. 09:55
Lemaradt a képaláírás: Mondjuk egyszerre, hogy "nincs olyan, hogy heteró vagy"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!