Nem a nyugati világ hibáinak majmolására vállalkoztunk

2021. augusztus 05. 07:34

Nem liberalizmus az, ahol Szent II. János Pál szobráról le kell venni a keresztet.

2021. augusztus 05. 07:34
null
Surján László
mkdsz.hu

„A kikötött komp mozgása

Hosszan írok, mert nincs időm. Állítólag Goethe egyik levele kezdődik így. Aktualizálva a paradoxont: sok mindenről kellene írni, hát nem írok semmiről sem. Azaz egy gondolatot mégis megpróbálok kifejteni. Ahogy közelednek a választások, egyre több vád tűnik fel az interneten és az ellenzéki megszólalók kijelentéseiben, legyenek akár politikusok, akár média munkások. Ezek egyike: »Orbán szembefordult a rendszerváltozás eszméivel és céljaival«. Két pillérre támaszkodik ez a kijelentés, Orbán illiberális demokráciájára, és arra, hogy a Nyugat helyett azaz a szabad világ helyett hazánkat a Kelet diktatúráihoz közelíti.

Vajon melyik az a rendszerváltási eszme és cél, amivel Orbán szembefordult? Ha az volt a rendszerváltás célja, hogy a Kádár rendszerben levitézlett figurák irányítsák - egyenruhát váltva - az országot, akkor ezzel Orbán valóban szembefordult. Hála Istennek.

A vádaskodók nem értik, vagy nem akarják érteni, hogy mit jelent Orbán szóhasználatában az »illiberális« jelző. Elárulom: a mai liberalizmus kritikáját. Nem liberalizmus az, ahol Szent II. János Pál szoborról le kell venni a keresztet. Nem liberalizmus, ahol a nemváltó beavatkozások kárait tudományosan vizsgáló könyv terjesztése tilos. Nem liberális az a világ, ahol egy orvosprofesszornak hamut kell hintenie a fejére, mert egy egyetemi előadáson a terhes nő kifejezést használta.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja a szülők azon jogát, hogy gyermekeiknek vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak (14. cikk 3. bekezdés). Nem liberális az a világ, ahol meghurcolnak egy politikust, sőt egy országot ennek érvényesítése miatt. A Nyugat mai agresszív, intoleráns világa fordult szembe a másik embert tisztelő és szabadságát elismerő eredeti liberális eszmékkel. Nem a nyugati világ hibáinak majmolására vállalkoztunk, nem vazallusnak, nem is szolgának szegődtünk.”

Nyitókép: MTI /Komka Péter

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. augusztus 05. 11:26
-zsoltkom- "Nem a nyugati világ hibáinak majmolására vállalkoztunk" - Március 15-e már régen volt... tán igaz sem volt. - És micsoda keleti világot kötelezett Szent István a mi kis országunkba... elrebbentek vele régi szép magyar szokásaink! S lettek giga-mega orbáni tűzijáték leképezések, nyugat hibátlan szimbolkikája... István ünneplésére. Tűzijáték = Nyugat :) - Kossuth is a genyó, gyarmatosító Angliába... a nyugati világ hibájába telepedett le. - Gróf Széchenyi István nyugat-európai tanulmányútjai megbélyegezték magyarságunkat, hát mert a hibásan működő nyugat nem teremtett orbáni viszonyokat... eleget.
night watch
2021. augusztus 05. 11:01
Nem Nyugat, nem Európa az, ahol a pápa szobráról leszedik a keresztet.
olajfa1
2021. augusztus 05. 10:19
A "nagy, és okos nyugat" most arra felé tart... AHONNAN MI JÖVÜNK MÁR VAGY 30 ÉVE! demokratikusan!... /nem demokratikusan kb 15 év alatt elértük volna ezt... de a "nyugati demokráciához" hozzátartozott a 200 október 23.-a meg elötte az "öszödi beszéd"... Szóval nem mindíg előnyös a demokrácia... főleg a "nyugati demokrácia"...
Aegopolis.
2021. augusztus 05. 08:19
Nem az a baj, hogy Orbánnak saját világképe van, hanem hogy képtelen együttműködni másokkal és már sem érteni, sem elviselni nem képes mást. Egy normális ember 20 éves korára kinövi a világmegváltó mániáit, és úgy járja a maga útját, hogy közben tudomásul veszi a körülötte lévő világot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!