Szalmabábbal viaskodnak, akik szerint rasszisták a kritikai elméletek

2021. július 27. 08:52

A „fehérség” nevében és által bűnöket követtek és követnek el.

2021. július 27. 08:52
null
Nagy Dániel
Mérce

„Ebben az értelemben tehát a »fehér bűnösség« (white guilt) nem a fehér bőrszínű emberek kollektív, velük született bűnössége, hanem olyan bűnök összessége, amelyeket a »fehérség« (a »fehér civilizáció«, időnként egyszerűen csak »civilizáció«) nevében és által követtek, illetve követnek el. Ez morális szempontból nézve természetesen maga után vonja, hogy különösen a globálissá vált kapitalizmus centrumországaiban élő fehér bőrszínű emberek, amennyiben nem óhajtanak az elnyomás, kizsákmányolás és egyéb bűnök örökösei és bűnrészesei lenni, kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogyan használták és használják legalább négyszáz éve egy önkényesen kijelölt biológiai tulajdonságukat ezen atrocitások végrehajtására és igazolására. (...)

Természetesen egyes emberek és embercsoportok között vannak objektíve leírható, biológiai különbségek, ám a »faj« társadalmilag használt fogalma alapvetően független ezektől, legfeljebb ürügyként használ bizonyos, önkényesen kiválasztott biológiai tulajdonságokat (mint például az ember bőrének pigmentáltsága) – legalábbis a kritikai elméletek ezt állítják. Feltűnő, hogy ez a megközelítés bizonyos értelemben nagyon hasonló ahhoz, amit a magyar kormánypárti médiában szintén a »Nyugat« intellektuális és erkölcsi hanyatlásának tüneteként prezentált gender studies (társadalmi nemek tanulmányozása) alkalmaz a »nem« kérdése kapcsán. A különbség csupán annyi, hogy a gender studies önálló terminust vezetett be a »társadalmi nemre«, vagyis szóhasználatában is elkülönítette az egyes személyek kromoszómákon alapuló »biológiai nemét« azoktól a társadalmilag, kulturálisan megfogalmazott szerepelvárásoktól, előítéletektől stb., amelyekkel egy adott személy a mások által érzékelt nemi jellegeinek megfelelően szembesül.

A critical race theory ezzel szemben a terület nevét adó kulcsfogalomként vette át a korábbi áltudományos diskurzusok (mindenekelőtt az eugenika) által alkalmazott »faj« (race) terminust, hangsúlyozva, hogy az emberek a köztük lévő biológiai-genetikai különbségek alapján nem sorolhatók élesen elkülöníthető kategóriákba, vagyis a »faj« fogalma (különböző emberi »rasszok« definiálása) sohasem tudományos, hanem mindig is politikai-hatalmi célokat szolgált. A critical race theory tehát azzal foglalkozik, hogyan és miért alkotnak meg egyes emberi társadalmak »faji« kategóriákat különböző egyének és társadalmi csoportok megkülönböztetésére, illetve hogy ez a megkülönböztetés hogyan segít fenntartani vagy épp megváltoztatni egy adott társadalom hierarchikus rétegzettségét vagyon, jogi státusz, politikai hatalom stb. tekintetében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JoOnny
2021. július 28. 01:21
Nade akkor nem az van, hogy a fehér ember bűnei ugyanúgy egy rassz alapú kijelentés? Nem lehet azt mondani akkor hogy a társadalom elnyomói és az elnyomás szenvedői, ha már úgy is csak társadalmi szerepek vannak? Mire fel ez a fehér emberezés? Ez egyáltalán nem haladó hozzáállás ám! Amúgy a kínai civilizáció is fehér civilizáció?
mustarharmas
2021. július 27. 20:46
Már megint egy értelmetlenségi....... jesszusom, ilyen idiótákat termel az Elte Btk?
Amon-Li-Sa
2021. július 27. 15:14
Szerintem vezeklés gyanánt menj el Ruandába vagy Dél-afrikába társadalmi munkában népnevelőnek vagy szociális munkásnak. Én erkölcsileg támogatlak majd.
Aerion
2021. július 27. 14:58
Kezdjük ott, nincs olyan, hogy kritikai fajelmélet. Nincs egy darab filozófus, akinek a nevéhez ez leírás és kidolgozás címén köthető lenne, nincs egy darab tudományos, akadémiai vita, ahol ez a fajelmélet megtárgyalásra került volna, pro és kontra. Ideológia van. Propaganda van. És pénz van. Kurvára-kurvára sok sok pénz. És még annál is több, és a többnek is a huszonharmadik hatványa, annyi. Az összes pénz ebben van, amit a mocsokszenny csak képes volt ellopni, és felhasználni az emberiség ellen. És ki az a bizonyos mocsokszenny? Az és az aki, amit nem sikerült a második világháborúban likvidálni. Az emberiség férgesedése, az egész emberi nem ellensége. A hitehagyott, saját faját, kultúráját is megtagadó, az egész emberiség kiirtására felesküdött nemzsidó zsidó. Kritikai fajelmélet nincs. Nem volt és soha nem is lesz. Emberiségellenes propaganda van, ami száz és százmillió, milliárdnyi ártatlan élet kioltásához vezet. Hacsak meg nem állítjuk őket. És a kiszolgálóikat. Átólzéig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!