Már a harang is idegesíti őket

2021. július 19. 18:03

Csak gratulálni tudok mindenkinek, akinek ehhez bármi köze van.

2021. július 19. 18:03
null
Bohár Dániel
Bohár Dániel
Origo.hu/888

„Megdöbbenéssel olvastam azokat a híreket, hogy például Ausztriában levetették a tanár nyakából a keresztet, mert az zavarta a muszlim iskolásokat. Felháborítottak azok az események is, amikor Nyugat-Európa egyes országaiban kijelentették, hogy már nem karácsony, hanem téli ünnep van. Véletlenül se gondolja a kedves olvasó, hogy ezeket bigottságból írom, dehogy! Egyszerűen szeretem a hagyományainkat, a kereszténységünket és a kultúránkat. Soha, semmiért nem adnám oda az értékeinket.

Miközben láttam a borzasztó nyugati trendeket, amelyek szerint a társadalom fék nélkül száguld az önfeladás útján a szakadék felé, belül azért a szomorúság mellett ott volt egy kis öröm is, ugyanis büszke voltam, hogy mi, magyarok nem vagyunk ennyire degeneráltak.

Erre mi történik?

Családi hétvégét tartottunk a Balatonon, amikor teljesen véletlenül Balatonberényben kötöttem ki, és tanúja voltam egy beszélgetésnek, amely helyi emberek között zajlott. Templomról, papról, turistákról és harangról társalogtak. Annyira érdekelt a téma, hogy enyhe pofátlansággal közbekérdeztem. Gyorsan kiderült számomra, arról van szó, hogy betiltják a reggeli harangszót, mert zavarja a nyaralókat. Először azt hittem, viccelnek, de közben elkezdtem utánaolvasni a hírnek, és tényleg így van.

Balatonberény egy ezerfős falu a Balaton partján, Fonyód és Keszthely között félúton. Kedves emberek élnek ott, akik büszkék arra, hogy »berényiek«, és teljesen fel vannak háborodva a döntés miatt. Mint később megtudtam, a történtekért nem a polgármester a felelős, hanem a plébánia.”

Nyitókép: atv.hu

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2021. július 20. 11:26
A harangot betiltatják, mert zavarja őket, de akir viszont a Pride zavar, annak a szemébe röhögnek...
T. Péter
2021. július 20. 10:39
_Én_ tettem fel eredetileg kérdést, én nem kaptam egyetlen választ se senkitől (nem baj, nem kötelező, csak jelzem), te csak megpróbáltál belém kötni. Nyilván semmi közöd ahhoz, hogy létezik-e bármiféle hagyomány, amihez ragaszkodom (magától értetődően létezik, sok), és semmi másra nem szolgált ez a kérdésed (a cancel culture-ral egyetemben), mint hogy ad hominem síkra tereld a beszélgetést a tényleges tartalom helyett. Én az ilyesmiben nem vagyok, sosem voltam partner, tehát ne is álmodj róla, hogy csak azért, mert ismételgeted, majd belesétálok a zsákutcádba. Nem tudom, miben más, pont ezt írtam, semmiféle összehasonlítási alapunk nincsen. Egyedül annyit gyaníthatunk, hogy ma több a nyaraló, mint régen, de a politikai véleményükről, a "progresszióhoz" való viszonyukról, meg minden egyébről semmi információnk nincs. Neked sincs, csak vagdalkozol. Azt sem tudod, hogy harminc vagy ötven évvel ezelőtt nem volt-e ugyanúgy napirenden, csak nem érte el senkinek az ingerküszöbét a falun kívül. Lehet, hogy olyan a település szerkezete? Lehet, hogy valamikor felújították a berendezést, és sokkal hangosabb lett? Lehet, hogy olyan az akusztika, hogy sokkal zavaróbb? Utánajártak bárminek a most már közel féltucat itteni cikk írói, rákérdeztek a plébánosnál, meghallgatták a nyaralókat, tettek bármit, hogy a hátteret megismerjék? Nagyjából semmit nem tudunk, se te, se én, csak az a különbség, hogy te rögtön megtalálni véled az okot abban, hogy az emberek egy részét elcseszett agyú pofátlan nyaralónak kiáltod ki, én meg nem skatulyázom és nem is szidalmazom az embereket, csak egyszerűen rákérdezek a háborgóknál, hogy miért? "és milyen szempontok alapján tartod értelmetlenebb és értéktelenebb hagyománynak a faluhelyen ősidők óta szokásos kora reggeli harangozást a délinél?" Azon egyszerű oknál fogva, hogy hajnali ötkor az emberek zöme (falun is) még alszik. Ilyen egészen egyszerű. Lehet szavalni progresszióról meg elfajzásról meg minden egyébről, de valójában ennyire egyszerű. Igen, évszázadokkal ezelőtt más volt a ritmus, az ember kénytelen volt a napját teljes egészében a nap járásához igazítani, ma már nem. Emögött nem politika van, elfajzott progresszió meg elcseszett agyú pofátlan nyaralók, hanem villanyvilágítás. Rohadtul unalmas és ugyanakkor rohadtul jellemző, hogy egy ennyire magától értetődően nem politikai kérdésben sem tudsz egy fél pillanatra se elvonatkoztatni attól, hogy mindenben politikai-világnézeti megosztottságot keress, és a világot mi-normálisak és ők-elfajzottak térfelekre oszd fel.
Vidėken újrakezdő
2021. július 20. 06:23
Szegény helybéliek, már a harangszó sem az övék.
Robur
2021. július 19. 23:18
Danika, Danika. Tényleg nem tudott egy nálad jobb ratyit találni a Fülöpke vagy ki a fasznak a köcsöge vagy? Ez nagyon szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!