Baloldali leszámolás az identitáspolitikával

2021. június 08. 10:45

A német balos politikus keményen nekimegy a Zöldeknek.

2021. június 08. 10:45
Kováts Eszter
Azonnali

„A német Die Linke párt észak-rajna-vesztfáliai listavezetőjének polémikus könyve április közepén jelent meg. A közgazdaságtani doktorival rendelkező, félig iráni származású Sahra Wagenknecht esszéje lényegében egy vádirat az általa »életmódbaloldalként« aposztrofált ideológiáról.

A témafelvetés nem számít éppen újnak, a vita évek óta zajlik a nyugati országokban, a politikai korrektség, az identitáspolitika, az interszekcionalitás vagy újabban az eltörlési kultúra fogalmaival. A jelenségegyüttes kritikái nemcsak jobboldalról, de baloldalról (Nancy Fraser) és liberális oldalról (James Lindsay és Helen Pluckrose) is számottevőek (magyar nyelven a propagandamédia hergelésein kívül vannak konzervatív, liberális és baloldali kritikák is). Éppen mivel ez a vita évek óta zajlik, Németországban sokan szemforgatással reagáltak a könyv megjelenésének hírére: unalmas téma és már nincs új érv. Lehet, hogy nincs – és Wagenknecht könyve sem ettől érdekes –, de a jelenség, amit bírál, továbbra is létezik, sőt, egyre magasabb politikai szinten játszódik le.

A szociáldemokratákon belül se mindenki politikailag korrekt már

A Szociáldemokrata Pártban (SPD) idén február-márciusban volt ez legutóbb napirenden. Gesine Schwan, az SPD kétszeri köztársasági elnökjelöltje, a párt Alapértékek-bizottságának a tagja egy Zoomon megrendezett vita moderálása miatt került össztűz alá.

Elszánt queer aktivisták megpróbálták érni, hogy az SPD vonja vissza a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírójának, Sandra Kegelnek a meghívását a rendezvényre (ez az ún. no-platforming, a platform megvonásának követelése). Kegel nem kisebb normaszegést követett el, mint publicisztikában bírálta LMBTQ-színészek ActOut nevű kollektív comingoutját és követelését a nagyobb LMBTQ-láthatóságra. A párt nem engedett a nyomásnak, viszont kompromisszumként meghívta a queer ellenzőket az eseményre, hogy elmondhassák a véleményüket, és vitázhassanak Kegellel. Schwan azzal vívta ki az aktivisták haragját, hogy eltévesztette az egyik megszólaló aktivista nemét, vagyis misgenderelte (Herr X-nek szólította, holott az illető jelezte, hogy ő nem-bináris neműnek vallja magát).

Hogy Schwan ezért bocsánatot kért, nem volt elég. Ezt a német társadalom legfontosabb ezer problémájától feltehetőleg eléggé messze álló, ellenben hetekig tematizált botrányt egy másik is követte.

Wolfgang Thierse, szintén az SPD prominense, a szövetségi parlament volt elnöke, egykori keletnémet ellenzéki vezető írt egy publicisztikát, amelyben a baloldali identitáspolitikát bírálja. Kifejti például, hogy nem szabadna átadni a jobboldalnak a haza és a patriotizmus fogalmait, és mindenkit nacionalistának vagy rasszistának bélyegezni, aki szolidaritási közösséget lát a nemzetben és a nemzetállamban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sróf
2021. június 08. 18:09
Ez ugyebár germán belpolitikai téma, amiről Kováts Eszterke ír. Ehhez képest természetesen ilyeneket is beleír: "magyar nyelven a propagandamédia hergelésein kívül vannak konzervatív, liberális és baloldali kritikák is" "A magyar propagandamédia nem is mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy rámutasson ezekre a nyugati képtelen esetekre a szabadságharc jegyében, nagyvonalúan elfeledkezve arról, hogy nálunk pont a kormányzat az eltörlés kultúrájának a fő képviselője." "A kormánypropaganda szajkózása ellenére Magyarországon - szerencsére - nincs intézményes képviselete a Wagenknecht által vádolt eszmerendszernek." De a cikk lezárása a legjobb: "Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is ezen hazafias szellemben beszélt a szombati tüntetésen: 'Egy közös hazánk van, itt fogunk élni együtt, nincs másik hazánk'. Ha jövőre kormányváltás lenne, talán van esély, hogy ezen jelenségekben nem utánozzuk le a nyugatot." És még Eszterke propagandistáz. PRICELESS.
Zsozsó
2021. június 08. 15:21
Álporbléma. Miről hablatyolnak itt?
zakar zoltán béla
2021. június 08. 11:40
satöbbi
Morton
2021. június 08. 11:12
Úgy tűnik, már a balosok is kezdik észrevenni, hogy az élcsapat túl messze ment, és ez nem jó, mert az átlag választó már nem tudja megemészteni azt a sok zagyvalékot, amit a nyakába zúdítanak a progresszív világjobbítók. Kérdés, az elhatárolódás őszinte-e, vagy csak taktikai, hogy a következő választáson megtartsák a szavazókat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!