Holnap nyit Magyarország – járványügyi szempontból veszélyes politikai döntés született

2021. április 07. 17:57

Senki nem nyit tetőzés közeli állapotban, vagy ha mégis, mint a csehek tették korábban, súlyos árat fizet érte.

2021. április 07. 17:57
Élő Anita
Válasz Online

„Magyarország kedden elérte a 2,5 milliós oltási számot az első beadott vakcináknál. Orbán Viktor miniszterelnök ma délután bejelentette, hogy holnap újraindulnak a szolgáltatások, és 22 órára kitolják a kijárási korlátozás kezdetét. Politikai döntés született, minden járványügyi szabálynak ellentmond, hogy a tetőzés közelében, nagyon magas szintű fertőzöttség és kiugró halálozási adatok mellett kezdjünk nyitásba.

A brit mutánsnál nem a lakosság 60 százalékánál, hanem 70-90 százalékos átoltottságnál érjük el a nyájimmunitást. 2,5 millió beadott vakcina nem egyenlő 2,5 millió védett személlyel, összesen félmillió embernél telt le a védettség kialakulásához szükséges két hét a második oltáshoz képest. Nagyjából ennyi mesterséges immunitást szerzett lakosunk van, miközben a múlt héten csak az új igazolt fertőzöttek átlagosan napi hétezren voltak. 

Senki nem nyit tetőzés közeli állapotban, vagy ha mégis, mint a csehek tették korábban, súlyos árat fizet érte. Félő, hogy tömegek észlelik majd magukon a nyitási eufóriát, nem lenne meglepő, ha fiatalok százai lepnék el a parkokat, a tereket, és ünnepelnék a hosszú zárás végét, az idősebbek pedig a barátaikkal koccintanának egymás otthonaiban, hogy végre nem kell este nyolctól veszteg maradni. 

Mások is nyitnak, az oltásban előttünk álló Izrael és Egyesült Királyság is, de nem a tetőzés pillanatában, és nem a lakosság mindössze egynegyedének első oltása után. Boris Johnson brit miniszterelnök például az első pohár sörre készül 31 millió oltottnál, napi 35 halottnál és 3500 fertőzöttnél – egy nálunk több mint hatszor nagyobb országban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2021. április 08. 14:08
Egy hónapja nyitni akartatok.
Fila2020
2021. április 08. 13:18
A cikk írója még szakértőnek nevezett személyekre sem hivatkozik. Ki ő, hogy ilyeneket irogat. A nyitás, nem nyitás, és a közte lévő megoldások szakértelmet, helyzet ismeretet igényelnek. Ebben az esetben is csak valószínűsíthető eredményekre lehet jutni.
rókabácsi
2021. április 08. 10:40
ez nem nyitás! ha ettől is elszabadul a járvány!? akkor semmi megoldás sincs!
VeJoLa
2021. április 08. 10:26
Minek az összest harapni, ha egyetlen ujjunkat is elég! Egyre több európai ország alkotmánybírósága követeli a korlátozások azonnali megszüntetését! A fényességes Bideniában a tagállamok közel fele is szakított a korlátozásokkal, Florida meg Texas még az oltásigazolást is betiltotta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!