A tehetséggondozás 100 éve – az MCC-sztori

2021. január 12. 11:34

A cél egy olyan generáció nevelése, amely magyarul érez és gondolkodik, és képzettségben felveszi a versenyt a globális elittel.

2021. január 12. 11:34
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Index

„A nyugati világban a nagyobb tehetséggondozó intézmények kevés kivételtől eltekintve alapítványi formában működnek, s profi menedzsment vezeti őket az alumni kör élő bevonásával. (...)

A Mathias Corvinus Collegium tevékenységének célja a Kárpát-medencei összmagyarság érdekeinek szolgálata. A térség adottságaiból kifolyólag a legtöbb program jelenleg még Budapest-fókuszú, de az új struktúrában néhány éven belül szerte a Kárpát-medencében 35 helyen, Magyarországon minden megyében lesz MCC-központ. Az általános iskolásoknak szóló programban 3500, a középiskolásoknak szóló programban 4000, az egyetemi programokban 1500, az egyéb, kisebb létszámú programokban pedig 500 magyar fiatal fog tudni ingyenesen tanulni.

Minden magyarországi megyében és minden fontosabb határon túli központban elérhető lesz az MCC általános- és középiskolásoknak szóló programja, a városok szellemi életének fejlődését szolgáló kulturális és közösségi tér, miközben nyolc egyetemi városban (Budapesten, Bécsben, Kolozsvárott, Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden és Pécsett) patinás, belvárosi épületekben bentlakásos és bejárós egyetemi program, komplex képzési és oktatási központ nyílik, illetve újul meg.

A cél egy olyan generáció nevelése, amely miközben ismeri és szereti a világot, magyarul érez és gondolkodik, illetve képzettségben felveszi a versenyt a globális elittel. Az MCC diákközeli hozzáállásával, az új nemzedék világképének értelmezésével olyan, folyamatosan csiszolódó nevelési rendszert működtet, amely a ráció és a hit egyensúlyára törekedve alakítja a következő nemzedékek gondolkodását. A tehetséggondozás nemzetstratégiai, nem pedig pártpolitikai kérdés. Ahogy Klebelsberg gróf mondta egykor: nekünk, magyaroknak nem gyököt vonni kell tehetségeinkből, hanem négyzetre kell emelni őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. január 12. 21:12
POZSONY városa lehetne a kilencedik! Nemde?
avízazúr
2021. január 12. 15:34
"ráció és a hit egyensúlyára törekvés" Ráció: 2x2=4 Hit: néha 5
popzene
2021. január 12. 15:10
Az MCC-sztori arról szól, hogy többek között ebbe a szervezetbe lopott ki több százmilliárd forintot a Fidesz a bukás utáni időkre bespájzolandó, és még az egypárti magánalkotmányukba is belevették, hogy az elvesztette közpénz jellegét. De azért szerintem majd csak ki lehet találni valamit. A haza nem lehet ellenzékben, a MOL és az OTP 10-10 százaléka pedig nem lehet hazaáruló fideszes paraziták kezében, pláne ha hűtlen kezelés útján került oda.
Szuverén maffiaállam
2021. január 12. 14:02
Gyurcsány lapjában futtatod magad?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!