Közös lista: az IDEA-lista sem idealista

2020. október 22. 15:23

A jobbikosok jelentős, de a momentumosok nem elhanyagolható hányada is lemorzsolódhat egy közös lista esetén.

2020. október 22. 15:23
Nagy Dániel
nezopontok.hu

„Gyurcsány Ferenc a közös lista gondolatával ismét bizonyította, mennyire jól tudja egyrészt uralni a közvéleményt, másrészt úgy alakítani a folyamatokat az ellenzéki oldalon, hogy az végül neki kedvező eredményt hozzon. Bár az utóbbi időszak választási eredményei arra engednek következtetni, hogy a hamis koalíció gyengíti a baloldali pártokat, a DK mellett a baloldalhoz köthető közvélemény-kutató cégek is folyamatosan azt a narratívát építik miszerint a közös indulás az egyetlen alternatívája az ellenzéki oldalnak.

A nagy meggyőzni akarásnak aztán nyögés lehet a vége, mivel a főpolgármester egyik tanácsadója által vezetett IDEA Intézet nemrég publikált adatai alapján szintén rosszul járna mind a baloldal, mind pedig a Jobbik és a Momentum is egy közös listás indulás esetén. Explicit természetesen nincsen kimondva ez, sőt paradox módon egyfajta »vörös farokként« még azt a következtetést vonják le belőle, hogy a közös lista hasznára lenne az ellenzéknek, de ha megnézzük a konkrét publikált kutatási eredményeket, abból egyértelműen látszik, hogy a jobbikosok jelentős, de a momentumosok nem elhanyagolható hányada is lemorzsolódhat egy közös lista esetén. A krumplikra fixálódott párt szimpatizánsainak közel fele (42 százalék), Jourova biztos asszony társalkodónője pártjának pedig közel harmada (31 százalék) a közös lista helyett saját pártjára voksolna. De ugyanezen kutatás másik adatai is a lemorzsolódásra utaló jeleket mutatnak, a jobbikosok 60, a momentumosok 71 százaléka van csak a közös lista – közös egyéni jelöltek mellett, elméleti szinten.

Csak mellékesen jegyezném meg, hogy erősen kérdéses, mennyire tudja, sőt ami még fontosabb, hogy mennyire érdekli az átlag szavazót, mik is a közös lista előnyei/hátrányai, mivel is járna a közös/külön indulás. Ebből kifolyólag erről kérdezni az embereket és ebből folyamatosan szalagcímet gyártani nettó propaganda – lenne persze, ha egy jobboldalhoz köthető szereplő tenné mindezt. Így persze csak szakmai érdeklődés és az aktuális belpolitikai napirend legfontosabb témájának független, tudományos célból történő megvizsgálása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. október 23. 06:46
Danika,a közös lista a fidesz-uralom végét jelenti.
Robertoo
2020. október 22. 18:29
Muszáj ezt a k. anyázó barmot olvasni? mindenki hazudik: X
Rocktoberi
2020. október 22. 17:53
Nekem az alapgondolattal van problémám. Ha hat alkalmatlan hülye szövetkezik egy feladatra, attól még ugyanolyan alkalmatlan hülyék maradnak.
Mich
2020. október 22. 17:13
Jákob megy a (krumpli-)levesbe... Krumplileves Soros-kolbásszal..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!