Úgy tűnik, rengeteg szenvedés vár ránk, az emberiségre, és ettől nem vagyok olyan nagyon hepi

2020. június 05. 15:37

A fejlődés kikezdte teremtett világunkat. Interjú.

2020. június 05. 15:37
Várszegi Asztrik
24.hu

A koronavírus Isten csapása?

Csacsiság.

Pedig mondják.

Még keresztények is! Hamis istenképből kiinduló gondolat. Isten nem sarki rendőr, hogy gumibotot lóbálva ránk füttyent, amikor átszaladunk a piros lámpánál, s kitölti a büntetési csekket.

Imával vagy karanténnal védekezik a vírus ellen?

Karanténból imádkozom.

Fél?

Kicsit.

Ha a leghűbb szolgáit nem védi meg az Úr a betegségtől, akkor kit?

Isten, bölcs, nem kivételez. A vírus a világ minden szegletébe elért. Egy Afrikában szolgáló orvosbarátom írt a napokban kétségbeesve: »Imádkozzatok a fekete kontinensért, mert teljesen védtelen.« Itáliában szolgálat közben paptársaim százai fertőződtek meg, talán hatvanan is meghaltak közülük, és messze még a vége. Születésem óta gyönge az immunrendszerem, évente összeszedek egy-egy tisztességes tüdőgyulladást.

Az ideit kihagynám, már csak azért is, mert a rendtársak kérték, egy darabig maradjak még köztük. Visszavonultam, hetek óta a szobámban élek, a közelmúltig a miséken is csak online vettem részt. A világtól való távolságtartás egy szerzetes számára természetes állapot, most csak annyi változott Pannonhalmán, hogy a kollégista diákokat hazabocsátottuk, neten tanítunk, vendéget nem fogad a kolostor. Tartjuk a bencés életstílust: »ora et labora«, vagyis »imádkozzál és dolgozzál.« Befelé fordulunk, lelassultunk.

Hasonlóan a világhoz, a világgazdasághoz. Aminek járulékos haszna, hogy csökkent a környezetszennyezés.

Jó hír, de kevés a bolygó megmentéséhez. A fejlődés kikezdte teremtett világunkat. Ami bűn. Ha úgy tetszik, merénylet a teremtés ellen.

Miért van ez hagyva odafentről?

Az ember szabadságot kapott. Felnőttnek lettünk teremtve, az Úr nem kíván lépten-nyomon belenyúlni életünkbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. június 06. 10:01
Minden esetre Szent Benedek reguláját olvasva úgy látom, hogy nem feltétlenül felelnek meg mindenben. Ismerem Asztrik atyát..Bájos, kedves és társasági ember..de talán ha minden áron valaki példaképet keres egy bencés szerzetesben,inkább Korzenszky Richardot válassza..
syphax
2020. június 06. 06:53
"..A fejlődés kikezdte teremtett világunkat. " ÉN MÁSKÉNT FOGALMAZNÉK--FŐTISZELENDŐ FŐAPÁT-PÜSPÖK ÚR--ÉSPEDIG IGY: AZ Ú.N. FEJLŐDÉS--ILL. "AZ," AMIT 'ANNAK MONDDANAK--PER-DEFINITIONEM: NEM FEJLŐDÉS!
Bell & Sebastian
2020. június 05. 23:23
Annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy az ismert latin szállóige eredeti jelentéstartalma: munkád legyen imádságod. Vagyis aki teljes átéléssel végzi bármilyen munkáját, az Istennek tetsző.
Senki Alfonz
2020. június 05. 20:58
Amit látogatóként láttam Pannonhalmán, az elég volt ahhoz, hogy még tisztábban lássam az egyház vállalkozás, üzlet jellegét, miközben a fedőtevékenysége a hitélet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!