Az aszály sokkal nagyobb problémája a magyar mezőgazdaságnak, mint a koronavírus

2020. május 08. 15:14

Az aszály a legsúlyosabb probléma, aztán a madárinfluenza, és harmadsorban a koronavírus. Interjú.

2020. május 08. 15:14
Raskó György
444.hu

Melyik jelenti most, 2020 elején a nagyobb kihívást a magyar agrárszektor számára, az aszály, a koronavírusból eredő munkaerőhiány vagy a madárinfluenza?

Az aszály a legsúlyosabb probléma, aztán a madárinfluenza, és harmadsorban a koronavírus.

Nyugat-Európában ehhez képest a koronavírustól féltik leginkább az agrárágazataikat az országok, Magyarországon nyugodtabbak lehetünk?

A nyugat-európai országok közül is azok vannak most bajban, ahol jelentős a vendégmunkások, a külföldről érkező idénymunkások foglalkoztatása. Az Egyesült Királyság a nyári és tavaszi szezonban például több mint 200 ezer vendégmunkást foglalkoztat, Olaszországban és Németországban szintén nagyon magas, százezres nagyságrendű ez a szám. Magyarországon soha nem volt annyira jelentős a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása a mezőgazdaságban, 10-20 ezer fő jelent meg az utóbbi években, ők elsősorban Kárpátaljáról és Erdélyből jöttek át dolgozni. Ez a szám még így is töredéke annak a vendégmunkás-számnak, amit az előbb említett országok zöldség- és gyümölcságazataiban látunk.

Akkor Magyarországon alaptalan a félelem, hogy a koronavírus miatt nem lesz aki betakarítsa a terményeket?

Az.Itthon eleve annyira visszaszorult a zöldség- és gyümölcstermesztés, hogy tényleg nagyon kevés idénymunkásra van szükség. Olaszországhoz, Spanyolországhoz vagy éppen Németországhoz viszonyítva. Példának ott vannak a bogyós gyümölcsök, a málna vagy a ribizli. A szedésük valóban nagyon sok kézi munkaerőt igényel, de ezek ma már Magyarországon teljesen marginális termények, az ültetvényeik területe a huszadrészére esett az utóbbi 30 évben. Így pedig nem is igazán kell ember a szedésükhöz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. május 09. 10:16
Olvassátok el az egész cikket. Semmi felháborítót nem mond, abszolút igaza van a magyar megoldások tekintetében. Nem értem a lepontozást.
catalina9
2020. május 09. 07:29
Az aszály sokkal nagyobb problémája a magyar mezőgazdaságnak, mint a koronavírus" Raskó elvtárs ez igazi terelés, hasbaraduma ! Mint ez volt annó: "és ma még mindig sokkal nagyobb az esély hogy valaki félrenyel és megfullad, mintsem hogy egy terrorista oltsa ki az életét. "
darázs
2020. május 09. 07:07
kíváncsi vagyok hogy a két-háromszázezer munka nélkül maradó pestiből akad-e tíz-húszezer idénymunkát vállaló vagy az összes a szaunával végződő éhségmeneten indul
zsoltkom2
2020. május 09. 00:08
"Az aszály a legsúlyosabb probléma, aztán a madárinfluenza, és harmadsorban a koronavírus." Jön Orbán és vele a hét csapás... jót ne várj Magyarország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!