A Medián kipukkasztotta az ellenzék kedvenc lufiját

2020. március 07. 18:04

A legfiatalabbaknál is simán vezet a Fidesz.

2020. március 07. 18:04
Pannon duma
Vendégszerző

A rendszerváltáskor még az SZDSZ körül vitézkedő, a Soros-szervezetek bevett kutatójaként tündöklő Medián csúnyán elvette az ellenzék játékát. Mérésükből kiderül: a fiataloknál is utcahosszal vezet a Fidesz, viszont a Momentum gyengült, az MSZP pedig kemény 1 százalékra csúszott vissza.

Fábián Tamás az Indextől, meg persze a HVG jó néhány munkatársa talán már maguk is unták, annyiszor ismételgették az elmúlt hónapokban azt, hogy a Fidesznek támogatottsági problémája van a fiatalok körében. Miközben tény, hogy a Medián legutóbbi mérése szerint is a 30 év alattiaknál áll relatíve, önmagához képest legrosszabbul a Fidesz, a helyzet az, hogy bármelyik ellenzéki párt megirigyelné a támogatottságukat. Sőt, ha mechanikusan összeadjuk a 18-29 éves ellenzéki szavazókat, akkor is csak 32 százalék jön ki, a kormányoldal 34 százalékával szemben. Ugyanakkor kétséges, hogy a fiatal ellenzéki szavazók negyedét adó jobbikosok, illetve harmadát adó momentumosok a változás jegyében gond nélkül leszavaznának Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltjeire.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába nyomták hónapokon át a mantrát, miszerint „a Fideszt otthagyták a fiatalok”, az ellenzéki beállítottságú, liberális Medián mérései szerint köreikben továbbra is messze a legnépszerűbb a kormánypárt. Bajban van viszont a Momentum, amely 5 százalékot esett februárra októberhez képest a legfiatalabbaknál, az MSZP pedig 1 százalékon áll a korcsoportban. Lehet, hogy ezt az egyszázalékukat is átutalják hamarosan valami civil szervezetnek.

Az elmúlt évek másik ellenzéki vesztese, a Jobbik pedig egyenesen kataklizmán esett át a fiatalok körében. Korábban, 2013-ban azzal kampányoltak, amivel mostanában Fekete-Győr nyomul – ezek szerint szintén hamisan – hogy a fiataloknál ők a legnépszerűbb párt. Ehhez képest ma már minden 12 magyar harminc alatti közül csak 1 jobbikos. Amint egy 2014-es választás előtt készült, nagymintás mérés mutatja, ma a Fidesz sokkal jobban, az ellenzék pedig nagyjából úgy áll a fiataloknál, mint 2013-ban, a kormányzás harmadik évében. Végül a legfontosabb mítoszról: a gyurcsányi chatbot-csoda mindösszesen a 2-ről 4 százalékra növekedéshez volt elég, hat év távlatában nem túl markáns előrelépés ez.

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2020. március 09. 09:02
Sajnos azért itt, a fiataloknál a legkisebb a támogatottság. Ennek ellenére azért örömteli, hogy itt is vezet a Fidesz. Én sok fiatallal dolgozom ebből a korosztályból és azért a csendesebb értelmes részük tényleg inkább Fidesz melletti. A nagyhangú kisebbség persze hőzöngően Momentumos, Cohn-Bendit-féle. Ezzel persze együtt kell élni.
scion
2020. március 09. 07:51
lehet hogy vezet, de a korosztályos felosztásban ott van leginkább elmaradás.
Mich
2020. március 08. 09:15
az egész népességen belül: Fidesz-KDNP = 40 DK+Jákob+MSZP+Mom = 28 ----------------------------- Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
syphax
2020. március 08. 09:05
A MEDIÁN-t padig aztán tényleg nem lehet "Fidesz barátsággal" vádolni. Oszt' még "ő" is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!