Nyelviskolát az iskolába

2019. december 29. 17:21

A módszertan is elavult, és a szaktanár is kevés.

2019. december 29. 17:21
Révész Sándor
hvg.hu

„A közoktatásba a nyelviskolai rendszert kell beépíteni, mert az értelmes, az működik. Az ideális az lenne, ha elkülönítenének például az általános iskolai tanrendben egy sávot, amelyben bizonyos életkor – 8-10 év fölött – minden tanuló nyelvet tanul, és a különböző osztályokból és évfolyamokból az azonos szinten állók kerülnek egy csoportba. Még az sem lenne szükséges, hogy a belépők valamennyien kezdőként kezdjék, mert lehet már mögöttük olyan külföldön töltött idő, több nyelvű otthon, óvoda, apróknak való tanfolyam, amely eljuttatta már őket valameddig.

Mindenki a maga képességei és munkája szerint haladhat, de senki nem kap kevesebb időt azért, mert lassabban halad vagy alacsonyabb szintről indul. Senkinek nem üzeni a nyelvtanulásra teljesen alkalmatlan, alacsony óraszám, hogy ő már ment a levesbe. Mindenki előtt van előrelépési lehetőség.

Ezt a rendszert persze csak részlegesen lehetne bevezetni, mert a nyelvtanulásban érintett összes évfolyamnak nyilván nem lehet egyszerre nyelvórája, mert azt nem lehet győzni sem tanárral, sem nyelvi teremmel. De részlegesen be lehetne vezetni, és előre lehetne lépkedni. Nem lehet értelmes szigetet képezni egy kevéssé értelmes rendszerben, de félszigetet azért lehet. Annak pedig végképp nem lenne semmilyen akadálya, hogy a lassaban és nehezebben haladók legalább annyi időt tölthessenek idegen nyelvvel, mint akik kevesebb idő alatt is messzebb jutnak.

A nyelvtudatlan állapotból kifelé haladni aszerint lehet, ahogy ehhez a személyi, anyagi és technikai feltételeket biztosítják. Ezt igen nagymértékben biztosíthatnánk, ha erre költenék annak a pénznek egy csekély részét, amelyet az ország hátramozdítására, a történelem élvonalából való kivonására költenek.

Még az Oktatási Hivatal kutatói is megállapították, hogy az iskolai nyelvtanítás igen rossz állapotban van. A módszertan is elavult, és a szaktanár is kevés, mert jó nyelvtudással sehol sem lehet olyan rosszul keresni, mint a közoktatásban.

Tehát bőven el lehetne költeni azt az évi 90 milliárd forintot (is) a nyelvoktatásra értelmesen, távlatosan és igazságosan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
angelb
2019. december 31. 19:38
Az ìràs, olvasàs tanìtàsàval pàrhuzamosan kellene elkezdeni a nyelvtanìtàst a gyerekeknél, minnél hamarabb kedjük és sok óràban, jò módszerekkel csodàt lehetne elérni. Ezt bécsi nyelvtanìtàsi tapasztalataim utàn merem àllìtani.
Anonymtalan
2019. december 30. 15:23
Jav.: sofőrt
Libraman
2019. december 30. 13:48
Ótvar HVG-s zs fasz, 2002 -2010 között miért nem így tettetek?
balbako_
2019. december 30. 06:52
Amíg hatalmon voltak semmit sem tettek a nyelvtanítás ügyében. Most, hogy ellenzékben vannak és a kormány tesz az ügyben fizeti a külföldi nyelvtanulást is rögtön megtámadják. A szerző keresetlen balliberális megfogalmazásában "a nyelvtudás előmozdítása szempontjából ez a kurva drága két-két hét szart sem ér." Tehát megint beindult a ballib mantra semmi sem jó, semmi sem elég a legjobb, ha nem tesznek semmit kormányon.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!