Szeszélyes üzem

2019. október 11. 08:34

A körülbelül ezer autót érintő kár megközelítheti a százmilliót.

2019. október 11. 08:34
Marnitz István
Népszava

„A nagy, összetett rendszereket mindig apró hibák döntik romba. Egy-egy »begőzölő« fontos ember, egy rossz helyen rágcsáló kisegér, egy teszt, vagy épp – amiként most a Shell esetében – egy figyelmetlenül jegyzetelő sofőr. Ezek tovagyűrűző hatásaként mindig vétlen százak-ezrek szenvednek hosszabb-rövidebb idő alatt kiheverhető, kisebb-nagyobb károkat.

A mintázat hátborzongatóan hasonló, legyen szó Csernobilról, Paksról, vörösiszapról, vagy épp a Füredi úti Shell-kútról. A nyilvánosság ilyenkor valahogy mindig becsapva érezheti magát. Miután a baj megtörténik, az illetékes még bőven hallgat, amikor innen-onnan már a fél város összerakta, mi a helyzet. Ezt aztán rendre izzadságszagú, öntömjénező közleményekkel igyekeznek... nem is tudom, elfedni, tompítani, ami persze csak olaj a tűzre. Ha ilyenkor esetleg sikerül is egy illetékest telefonvégre kapnom, hamar megtudhatom, hogy csak egy szőrszálhasogató, koszos kis bolsi provokátor vagyok.
És ez baj.

A Füredi úti Shell-kút esete csepp a tengerben. Amikor a – cég által meg nem nevezett – Mol finomítójában a kútra szánt benzint és a gázolajat betöltötték a – szintén meg nem nevezett – Klacska tankautójába, a fuvarozó sofőrje a szállítólevélen felcserélte a rekeszek tartalmát jelölő bejegyzéseket. Ez aztán feltűnés nélkül végighaladt a rendszeren, egészen a gyanútlanul fordítva megtankolt autók motorjáig, amik aztán le is fulladtak. A kúton eleinte megpróbálhatták a szőnyeg alá söpörni a problémát, hisz miután eleinte »csak« a benzin-jelzésű, valójában dízelt tartalmazó fejre érkezett panasz, a gázolaj feliratú oszlopból még egy napig adagolták a benzint, amíg erre is befutott az első jelzés. A körülbelül ezer autót érintő kár megközelítheti a százmilliót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:16
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
kamasuka
2019. október 11. 11:26
MEGJEGYZEM, hogy a buli után kb. minden kútra, tartva az ellenőrzéstől, hogy még az is kiderül mennyivel szarabb benzint nyomnak az osztrák kutakhoz képest legalább egy hétig olyan benzint kapott, amilyennek lennie kellene. Látszott is a fogyasztáson. Olyan volt, mint Ausztriában szokott lenni. Még városban is. :) Már megérte ez a botrány, még ha durva is, és örülök, hogy kimaradtam belőle.
patkánynak sem nevezhető férgek
2019. október 11. 10:17
Oszt most ebből is az a tanulság, hogy Óóóóóbáááááááán vagy Booooooorkkkkaaaaaaaiiiiii? :D Vagy mit akart a tisztelt szerző?
kamasuka
2019. október 11. 09:59
Még le se zárult a vizsgálat, amit a bolsi médiamunkás ír, az sima feltételezés, de már Bástya effftárs meg is hozta az ítéletet: A magyar MOL a hibás, mert csak. Mert magyar. Csak jelzem, hogy a MOLNÁL NINCS kispórolva az a berendezés, ami a Shellnél ki van. A tartálykocsiba is vsz az került, aminek oda kell kerülnie. A kutas viszont telefonált, aztán közben mindenre azt mondta oké, így a tartálykocsis töltötte. A Shellnél a labda, ami viszont külföldi cég. Tessék csak rájuk mutogatni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!